Dostupni linkovi

Delegacija EU odbacila tvrdnje udruženja žrtava da su 'odali počast počiniocima genocida u Srebrenici'


Predstavnici Delegacije EU odaju počast na groblju u Bratuncu, istočna BiH, 16. juli 2024.
Predstavnici Delegacije EU odaju počast na groblju u Bratuncu, istočna BiH, 16. juli 2024.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i majki Srebrenice zatražili su u srijedu, 17. jula, izvinjenje od predstavnika Delegacije Evropske unije(EU) u Bosni i Hercegovini(BiH) koji su dan ranije posjetili, kako su naveli iz udruženja, Vojničko groblje u Bratuncu.

U suprotnom, pozvali su ih da napuste Bosnu i Hercegovinu. Naveli su da je njihov (članova Delegacije) odnos prema žrtvama genocida u Srebrenici "krajnje licemjeran i uvredljiv".

"Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid", navela su udruženja u pismu upućenom Delegaciji EU u BiH 17. jula.

Iz Delegacije EU su nakon toga saopštili da su zajedno sa diplomatima zemalja članica EU odali počast "isključivo nevinim civilnim žrtvama" ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u istočnoj Bosni u periodu od 1992. do 1995. godine.

Naveli su da su da je tokom rata širom BiH ubijen veliki broj civila i da je važno sjećati se svih tih žrtava te da im je jedina namjera bila "iskažu empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava".

Iz Delegacije EU u BiH su saopštili da su neistinite tvrdnje da je riječ o vojničkom groblju na kojem su sahranjeni isključivo poginuli vojnici, i naveli da je to mjesno gradsko groblje na kojem su pokopane i nevine civilne žrtve stradale tokom rata od 1992. do 1995. godine.

"Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici" naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Delegacija EU u BiH je na mreži X, 16. jula, podijelila fotografije posjete predstavnika Delegacije Bratuncu.

Na jednoj od fotografija se navodi da su došli i da "odaju počast nevinim civilima ubijenim na tom području 1992-1995."

Na objavu je istog dana reagirao Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Naveo je da je šokiran da zvaničnici Delegacije EU odaju počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na Vojničkom groblju, pod krinkom nevinih civila.

Poručio je da su tu ukopane i osobe koje su imale vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti počinjenih u proljeće i ljeto 1992. protiv Bošnjaka.

Godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice i okolnih mjesta obilježena je 11. jula.

U julu 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno više od 700 godina zatvora.

Na kaznu doživotnog zatvora u Haagu su pravosnažno osuđeni bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 2007. godine presudu u kojoj se konstatira da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija, Vojska Republike Srpske počinila genocid.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

TV Liberty: Dvadeset devet godina od genocida u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:26:39 0:00
XS
SM
MD
LG