Dostupni linkovi

Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.
Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u UN-u, u Potočarima sahranjeno 14 žrtava

  • U Potočarima, na 29. godišnjicu genocida, sahranjeni su nekompletni ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.
  • Najmlađa žrtva koja je sahranjena ove godine, u julu 1995. imala je 17, najstarija 68 godina.
  • Prvi put se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon što je 23. maja usvojena rezolucija Generalne skupštine
  • U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline.
  • Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
17:31 11.7.2024.

Konaković: Lekcije Srebrenice ne smiju nikad biti zaboravljene.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je u New Yorku da lekcije Srebrenice ne smiju nikad biti zaboravljene.

Rezolucija, kako kaže, predstavlja nadu za buduće generacije, te ne pripisuje krivicu nijednoj grupi i naciju već potcrtava istinu i želi odati počast žrtvama.

"Oni koji pokušavaju iskriviti rezoluciju, poručujem da se historija ne može ponovo ispisati radi političkih agendi. Poricanjem genocida vrijeđa se sjećanje na žrtve i opstruira mir Moramo odbaciti politike podjela i prigrliti principe istine. Srebrenica podsjeća da treba biti oprezan prema mržnji i toleranciji."

17:28 11.7.2024.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a: Navodno sklonište u julu 1995. postalo mjesto najvećeg masakra

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Dennis Francis kazao je da je u aprilu 1993. Vijeće sigurnosti UN- a proglasilo Srebrenicu sigurnom zonnom, ali da je to "navodno sklonište" u julu postalo mjesto najvećeg masakra na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Blizu tri decenije nakon ovog užasnog poglavlja, preživjeli pokušavaju doći do pravde i pomirenja", kazao je.

Haški tribunal i Međunarodni sud pravde, kako je naglasio, prepoznali su masakr kao čin genocida.

"Lekcija iz Srebrenice je jasna da su netolerancija i pristranost u cijelosti kulminirali zvjerstvima. Uvijek moramo biti budni kad je riječ o retorici koja diskriminira određene grupe jer je ona uvijek ukorijenjena u mržnji. Od ključne važnosti je krivično goniti odgovorne, ali se ne može prihvatiti pokušaj da se negira i zaboravi."

Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine UN-a, 11. juli 2024.
Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine UN-a, 11. juli 2024.

17:19 11.7.2024.

U videoporuci, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je zahvalio zemljama koje su glasale za Rezoluciju o Srebrenici 23. maja.

Kazao je da je da se sudske presude, kojima je potvrđen genocid u Srebrenici, ne mogu izbrisati iz historije.

"Usvajanjem Rezolucije poslana je poruka da UN ne smije zaboraviti pravosnažne presude o počinjenim genocidima u Ruandi i Srebrenici i moraju biti stalno upozorenje za čovječanstvo. Svi se moramo boriti da se genocid nikad ne ponovi", poručio je Bećirović i dodao da se "sjećanjem borimo za sigurnu budućnost novih generacija".

17:12 11.7.2024.

Ambasador BiH pri UN-a Zlatko Lagumdžija zahvalio je inicijatorima usvajanja Rezolucije, odnosno Njemačkoj i Ruandi, te zemljama koje su bile susponzorima rezolucije o Srebrenici.

Zlatko Lagumdžija, bh. ambasador pri UN-u; 11. juli 2024.
Zlatko Lagumdžija, bh. ambasador pri UN-u; 11. juli 2024.

Lagumdžija je naglasio da se još traga za 1.000 ubijenih u genocidu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG