Dostupni linkovi

Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.
Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u UN-u, u Potočarima sahranjeno 14 žrtava

  • U Potočarima, na 29. godišnjicu genocida, sahranjeni su nekompletni ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.
  • Najmlađa žrtva koja je sahranjena ove godine, u julu 1995. imala je 17, najstarija 68 godina.
  • Prvi put se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon što je 23. maja usvojena rezolucija Generalne skupštine
  • U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline.
  • Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
15:02 11.7.2024.

Palestinski novinar Motaz Azaiza u Potočarima: Otkako sam bio mali, slušao sam o Srebrenici

Palestinski novinar Motaz Azaiza posjetio je Potočare kako bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, na 29. godišnjicu.

On je 108 dana na svom Instagram profilu izvještavao o ratnim stradanjima u Gazi, nakon čega je napustio enklavu, rekavši da je razočaran jer njegovi snimci "ništa nisu promijenili".

14:35 11.7.2024.

U Crnoj Gori obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na Pobrežju u Podgorici, obilježena je 29. godišnjica genocida u Srebrenici u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

"Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika, a Potočari najveći mezar u našoj istoriji", kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić.

Odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici u Crnoj Gori, Podgorica. 11. juli 2024.
Odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici u Crnoj Gori, Podgorica. 11. juli 2024.

14:13 11.7.2024.

"Žene u crnom" u Potočarima odale počast žrtvama genocida

Članice mirovnog udruženja "Žene u crnom" iz Beograda i ove godine su u Potočarima prisustvovale obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i odale počast žrtvama.

Staša Zajović izjavila je da su "Žene u crnom" tu da iskažu suosjećanje s porodicama ubijenih.

"Nas koji priznajemo genocid proglašavaju neprijateljima, a oni ustvari cijeli srpski narod stavljaju u ulogu taoca njihove politike, rata i ratnog zločina. Zato što nije dovoljan pritisak međunarodne zajednice, postoje brojni dokumenti i brojne mogućnosti da Srbiju primoraju na određene stvari", smatra Zajović.

Dodaje da vlasti u Srbiji poricanjem genocida ne poštuju dostojanstvo žrtava.

"Žene u crnom" u Potočarima, 11. juli 2024.
"Žene u crnom" u Potočarima, 11. juli 2024.

13:56 11.7.2024.

Ovo je bila 24. kolektivna dženaza u Potočarima.

Tokom 2003. godine obavljene su tri dženaze, kada je i ukopan najveći broj žrtava, ukupno 989.

Najmanji broj žrtava ukopan je 2020. godine kada je konačan smiraj našlo svega devet žrtava. Još uvijek se traga za oko hiljadu žrtava genocida u Srebrenici.

Prvi put ove godine 11. juli obilježava se i kao "Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine", nakon što je 23. maja Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Na osnovu ove Rezolucije, Stalna misija BiH pri UN-u danas će organizirati prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prikladnim programima 29. godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je širom BiH, regije, ali i svijeta.

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine i suosjećanja s porodicama žrtava danas je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG