Dostupni linkovi

Počele konsultacije o mandataru nove Vlade Srbije


Zgrada Predsedništva u Beogradu u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava konsultacije sa predstavnicima izbornih lista koji su osvojili mandate u Skupštini Srbije (Fotoarhiv)
Zgrada Predsedništva u Beogradu u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava konsultacije sa predstavnicima izbornih lista koji su osvojili mandate u Skupštini Srbije (Fotoarhiv)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otpočeo je 26. februara sa konsultacijama o kandidatu za predsednika nove Vlade, nakon parlamentarnih izbora održanih 17. decembra prošle godine.

U zgradi Predsedništva u Beogradu, Vučič je prve konsultacije održao sa predstavnicima izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi".

Poslanik Šaip Kamberi je, nakon konsultacija sa Vučićem u izjavi novinarima ispred zgrade Predsedništva, rekao da nije opcija da lista "Politička borba Albanaca se nastavlja", čiji je bio nosilac na decembarskim izborima, bude deo nove Vlade Srbije.

Kamberi je istakao da je neophodno da se najpre realizuje politički "plan od sedam tačaka star desetak godina", o integraciji Albanca u državne organe.

On je naveo da je dobio obećanje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se taj plan sprovesti, ali da ostaje da se vidi kakve će korake preduzeti nova Vlada Srbije.

"Nije normalno da su Albanci nedovoljno zastupljeni u svim državnim institucijama, na lokalnom i regionalnom nivou, a da se od nas traži da budemo uključeni u centralu", rekao je Kamberi.

Njegova lista osvojila je jedan mandat od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

Vučić je 26. februara odžrao konsultacije i sa predstavnicima liste "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", koji su na parlamentarnim izborima takođe osvojili jedan mandat u Skupštini Srbije.

Nosilac liste Slobodan Nikolić je nakon konsultacija sa Vučićem novinarima ispred zgrade Predsedništva u Beogradu rekao da rusku izbornu listu, čiji je bio nosilac, ne interesuje mesto minista ili državnog sekretara u novoj vladi već neka uloga u Skupštini Srbije vezana za odnose sa Rusijom.

"Želeo bih da budem u komisiji koja prati rad Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (OKDB) ili predsednik parlamentarnog Kluba prijateljstva sa Rusijom, što je i prirodno", rekao je Nikolić.

On je dodao da je podržao stav Vučića protiv uvođenja sankcija Rusiji i za očuvanje teritorijalnog integriteta države, protiv nezavisnosti Kosova.

Zvanični Beograd ne priznaje nezavisnost bivše južne pokrajine koju je proglasilo 2008. godine. U rešavanju pitanja računa na Rusiju, kao stalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Istovremeno, iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, što je obavezuje da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom, Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji, nakon njene invazije na Ukrajinu.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji održani su 17. decembra.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je pobedu na svim nivoima. Na parlamentarnom nivou, SNS je osvojio 129 mandata, opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65, dok je Socijalistička partija Srbije (SPS), inače koalicioni partner SNS-a u prethodnom mandatu, osvojila 18 poslaničkih mesta.

Slede opoziciona Srpska koalicija NADA sa 13 osvojenih mandata, koliko ima i lista "Mi - Glas iz naroda" Branimira Nestorovića. Manjinski Savez vojvođanskih Mađara koji je bio deo vladajuće koalicije osvojio je šest mandata, iza njega slede manjinske liste "Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu" i SDA Sandžak sa po dva osvojena poslanička mesta.

Deo opozicionih stranaka traži poništavanje izbora zbog neregularnosti, na koje su ukazali domaći i međunarodni posmatrači.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" ranije su izjavili da neće učestvovati u konsultacijama o novoj Vladi.

Evropski parlament je 8. februara usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

XS
SM
MD
LG