Dostupni linkovi

Vučić čestitao Maduru pobedu na predsedničkim izborima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je čestitao Nikolasu Maduru pobedu na predsedničkim izborima u Venecueli.

Vučić je u saopštenju naveo da su "vremena u kojima živimo teška", i zahvalio Maduru što Venecuela nije priznala Kosovo.

Maduro je proglasio pobedu na predsedničkim izborima koji su održani u nedelju, ali opozicija u Venecueli tvrdi da su izbori pokradeni. U toku su velike opozicione demonstracije uz sukob policije s demostrantima.

Dok su brojne zemlje iz sveta i Južne Amerike pozvale venecuelanske vlasti da transparetno prikažu rezultate glasanja izražavajući sumnju u verodostojnost zvaničnih rezultata, Maduru su čestitali, između ostalih, Kina, Rusija i Kuba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je 29. jula je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) "ozbiljno zabrinute da objavljeni rezultati izbora ne odražavaju volju ili glasove naroda Venecuele".

Blinken je pozvao izborne vlasti da objave detaljne rezultate glasanja.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da je od vitalnog značaja "obezbeđivanje pune transparentnosti u izbornom procesu, uključujući detaljno prebrojavanje glasova i pristup evidenciji glasanja na biračkim mestima".

XS
SM
MD
LG