Dostupni linkovi

Skoplje navodi da Venecuela treba da dokaže tvrdnju da je izborni proces hakovan iz Severne Makedonije


Demonstracije posle objavljivanja reultata prema kojima je za predsednika Venecuele opet iztabran Nikolas Maduro, 29. jul 2024.
Demonstracije posle objavljivanja reultata prema kojima je za predsednika Venecuele opet iztabran Nikolas Maduro, 29. jul 2024.

Vlasti Severne Makedonije oprezno razmatraju navode venecuelanskog tužioca da je došlo do hakerskog napada na izborni proces tokom glasanja za predsednika u toj zemlji i kažu da bi takve tvrdnje trebalo da se potkrepe dokazima.

Izborne vlasti Venecuele posle glasanja su objavile pobedu predsednika Nikolasa Madura (Nicolas) bez nuđenja detaljnih rezultata, posle čega je državni tužilac te zemlje Tarek Sab (Saab) rekao, bez nuđenja dokaza, da je odloženo objavljivanje rezultata glasanja zbog hakerskog napada iz Severne Makedonije.

Sumnje u rezultate izbora po kojima je pobedio Maduro izrazile su mnoge zemlje i pozvale vlasti Venecuele da transparentno objave rezultate, dok su pobedu dosadašenjg predsednika pozdravile Rusija, Kina i Kuba.

Sab je rekao da su hakeri radili po instrukcijama opozicionih lidera Marije Korine Mačado (Maria Corina Machado) i Lestera Toleda koji su pokušali da manipulišu izbornim podacima koje je dobio Nacionalni izborni savet (CNE).

Ministar Severne Makedonije za digitalnu transformaciju Stefan Andonovski je rekao da je "to socijalistički režim koji godinama pušta informacije, često nepotkrepljene dokazima, i optužuje druge strane i države koje nemaju nikakvu odgovornost u takvim slučajevima".

On je izrazio nadu da će osim komentara koji su dospeli u javnost, postojati i adekvatni dokazi vlade Venecuele o navodnoj umešanosti građana ili institucija iz Severne Makedonije.

"Pažljivo pratimo proces. Ministarstvo nije istražni organ, ali ćemo se postarati da niko u zemlji ne bude optužen bez adekvatnih dokaza za to i da ne budemo umešani u unutrašnje političke bitke autoritarnog režima koji godinama postoji u toj zemlji i njegov odnos prema opoziciji u toj zemlji", odgovorio je Andonovski na pitanje novinara.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije još nije odgovorilo na pitanje da li je Venecuela uputila zahtev za međunarodnu pomoć u eventualnoj krivičnoj istrazi.

U makedonskom Ministarstvu pravde kažu da Venecuela može da traži pravnu pomoć pozivajući se na Konvenciju o transnacionalnom i organizovanom kriminalu, ako se elementi navodnog krivičnog dela mogu podvesti pod odredbe te konvencije.

"U svakom drugom slučaju, jedini način je princip reciprociteta. U tom slučaju, zahtevi idu preko Ministarstva spoljnih poslova", kažu u makedonskom Ministarstvu pravde.

Dva sporna pitanja

Tužilac Venecuele Sab nije izneo detalje ni dokaze o tome kako je utvrđeno da je napad došao iz Severne Makedonije.

Stručnjaci za informacionu bezbednost kažu da se, ako je zaista bilo hakerskog napada za koji nema jasnih dokaza, postavljaju dva pitanja - kako je utvrđeno da je izvor napad bio u Severnoj Makedoniji i da li je to konačna adresa odakle je došao napad.

Inženjer informacione bezbednosti Božidar Spirovski kaže za RSE da se, ako je zaista bilo napada, hakeri identifikuju putem IP adrese koju ima svaki kompjuter.

On objašnjava da se ta adresa može locirati po zemljama, ali je ključno pitanje da li je to pravi izvor napada. On ukazuje da je prilično lako kupiti adresu hakovanog računara u bilo kom uglu sveta, jer se ona prodaje na dark vebu.

Čak i da je došlo do napada, mogući scenario bi bio da su već hakovani privatni računari "iznajmljeni" kriminalcu koji sedi u drugoj zemlji.

"Da li je neko upravo prodao IP adrese sa hakovanih računara u Makedoniji koje će se videti u nekoj vrsti napada, sasvim je moguće, čak mnogo realnije nego da zaista hakeri sede u Makedoniji", objašnjava Spirovski, dodajući da je hakeri iz Severne Makedonije verovatno ne bi koristili svoje IP adrese.

On ukazuje da je takođe kaže da je moguće i da se koristi drugi način da se prikrije adresa, na primer, korišćenjem VPN-a

Ovo nije prvi put da je Severna Makedonija u naslovima svetskih medija u vezi s izborima u drugoj zemlji. Pre osam godina u svetskim i domaćim medijima Severna Makedonija je postala popularna zbog stanovnika Velesa koji je optužen za kreiranje lažnih vesti tokom predsedničke kampanje u SAD u kojoj je pobedio Donald Tramp (Trump).

XS
SM
MD
LG