Dostupni linkovi

Policija Srbije prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta zbog sumnje na terorizam


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 19. avgusta da policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta za koje se procenjuje da bi mogli da budu opasni.

Dačić je za Televiziju Pink rekao da se pripadnici vehabijskog pokreta prate "jer postoji mogućnost da budu opasni, odnosno da učestvuju u nekim terorističkim aktivnostima", rekao je Dačić, prenosi agencija Beta.

"Kad neko ugleda Bošnjaka sa bradom ispada da je on pripadnik vehabija ili neke terorističke organizacije, a to nije tačno. Ovde je reč najviše do 100 ljudi koji se prate, za koje postoji mogućnost da uđu u neki terorizam", rekao je Dačić.

Govoreći o Senadu Ramoviću-Becanu, vehabiji koji je pre dva dana likvidiran od strane policije Srbije u selu Hotkovo, u blizini Novog Pazara, jer je prilikom hapšenja pružao otpor i pucao na policiju, Dačić je izjavio da MUP nije imao nameru da ga ubije, ali da je "primenjen zakon" tako što je likvidiran nakon što je pucao na policiju.

On je ocenio da je Ramović "najveću štetu naneo muslimanima", kao i da je bio osumnjičen da je direktno uticao na radikalizaciju Miloša Žujovića, koji je kao Salahudin, konvertit u islam, krajem jula samostrelom teško ranio žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu.

"On (Ramović) je bio na neki način idejni vođa, odnosno uticao je na Žujovića i na još jednog berbera koji je uhapšen, a koji je takođe pripremao terorističke akte. To su sve konvertiti koji su prešli u islam", dodao je Dačić.

Zbog tih dela za Ramovićem je bila raspisana potraga i on je trebalo da bude uhapšen, ali je sve do sada bio u bekstvu.

On je 2007. godine bio osuđen na 13,5 godina zatvora po presudi za terorizam u Srbiji. Uhapšen je 2007. zbog oružanog obračuna sa policajcima u selu Trnava kod Novog Pazara, kada je uhapšeno i 14 njegovih saradnika.

U presudi je tada navedeno da su osuđeni planirali napade na džamiju i policijsku stanicu u Novom Pazaru.

XS
SM
MD
LG