Dostupni linkovi

'Vehabija likvidiran u okršaju sa policijom kod Novog Pazara', saopštio MUP Srbije


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sinoć u selu Hotkovo, u blizini Novog Pazarat, likvidiran vehabija Senad Ramović-Becan koji je prilikom hapšenja pružao otpor i pucao na policiju, saopštilo je 18. avgusta Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

„Ramović je odbio da se preda prilikom hapšenja i ispalio je tri, četiri hica na pripadnike policije“, rekao je Dačić, a preneo MUP Srbije.

MUP prenosi da je Dačić naveo da Ramović nije zetečen u svojoj kući u Hotkovu, već u obližnjoj kući njegovog zeta Aldina Birčovića iz Novog Pazara koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Nišu.

Dodao je da je Ramović i prilikom ranijih pretresa pružao otpor policiji.

Ministar policije rekao je da je Ramović bio u bekstvu nakon što se u junu desio teroristički napad ispred ambasade Izraela u Beogradu i da se u jednom momentu krio na Kosovu.

„Ova akcija je nastavak akcija sprovedenih nakon terorističkog akta ispred ambasade Izraela u Beogradu“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao je da je akcija hapšenja Ramovića sprovedena u koordinaciji Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Ranije osuđen za terorizam

Ranije su vlasti Srbije Ramovića označile kao stanodavaca Miloša Žujovića koji je 29. juna u Beogradu samostrelom teško ranio policajca na obezbeđenju Ambasade Izreala, koji je tom prilikom uzvratio i likvidirao napadača.

Senad Ramović ranije je po presudi za terorizam u Srbiji bio osuđen na 13,5 godina zatvora.

Uhapšen je 2007. zbog oružanog obračuna sa policajcima u selu Trnava kod Novog Pazara, kada je uhapšeno i 14 njegovih saradnika.

U presudi je tada navedeno da su osuđeni planirali napade na džamiju i policijsku stanicu u Novom Pazaru.

Saopšteno je da su na planini Ninaji kod Novog Pazara sakrili velike količine oružja, hrane i lekova i bili osposobljeni za specijalna teroristička i inženjerijska dejstva i protivtenkovsku borbu.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je tokom suđenja dokazano da su okrivljeni planirali terorističke akte krajem 2007. i početkom 2008. godine, sa velikom količinom naoružanja kako bi izazvali strah i nesigurnost kod građana.

XS
SM
MD
LG