Dostupni linkovi

Jedan sudija Ustavnog suda bio protiv odluke o ukidanju uredbe Vlade Srbije o iskopavanju litijuma


Protest ekoloških udruženja ispred Ustavnog suda u Beogradu zbog projekta Jadar, 11. jula 2024.
Protest ekoloških udruženja ispred Ustavnog suda u Beogradu zbog projekta Jadar, 11. jula 2024.

Odluka Ustavnog suda o proglašenju neustavnom Uredbe Vlade Srbije o stopiranju iskopavanja litijuma, objavljena je u Službenom glasniku Srbije.

Uz odluku su objavljena i izdvojena mišljenja dvojice od desetoro sudija ovog suda. Jedan od njih nije glasao za donetu odluku, dok je drugi imao određene primedbe iako je odluku podržao.

Iz objavljene odluke vidi se da je inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe Vlade Srbije podnelo privredno društvo "Rio Sava Exploration d.o.o.".

To je ćerka firme međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinto koji planira eksploataciju litijuma u dolini Jadar na zapadu Srbije.

Sudija Milan Škulić nije glasao za odluku Ustavnog suda navodeći u izdvojenom mišljenju da bi bilo daleko bolje da je sud pokrenuo postupak, umesto što je odmah doneo odluku.

Pokretanje postupka bi, kako je naveo, stvorilo mogućnost da sama Vlada Srbije svoju uredbu stavi van snage ili da donese novu.

Samim tim Ustavni sud, kako je rekao, nije Vladi Srbije dostavio inicijativu za ocenu ustavnosti na odgovor ili mišljenje.

"Na ovaj način je onemogućeno da se 'čuje i druga strana' ", naveo je Škulić.

Sud je u obrazloženju ukazao da se njihovom odlukom "ne oživljava" prethodna uredba Vlade o utvrđivanju Prostornog plana iz 2020. godine, koja je omogućavala projekat Jadar.

Sudija Škulić smatra da je ta konstatacija trebalo da se nađe i u odluci suda, a ne samo u njenom obrazloženju.

On je ocenio i da je nepotrebna brzina donošenja odluke Ustavnog suda.

Kao jedan od razloga izdvojenog mišljenja Škulić je naveo i to što nije održana javna rasprava, navodeći da već godinama nije održana ni jedna javna rasprava u Ustavnom sudu.

Ipak je rekao da postoje i neki pozitivni aspekti odluke suda navodeći "neoživljavanje" prethodne odluke o projektu Jadar.

Takođe je ocenio da je dobro što sud nije prihvatio navode iz inicijative o pravnoj zaštiti ulagača u pogledu stečenih ulaganja.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Sudija Tamaš Korhec (Tamás Korhecz), iako je glasao za odluku Ustavnog suda, naveo je u izdvojenom mišljenju izvesne nedostatke u postupanju suda.

I on smatra da nije trebalo preskočiti pripremnu fazu pokretanja postupka.

"U poslednjih 11 godina, svega dva puta je Ustavni sud na osnovu podnetih inicijativa utvrdio neustavnost ili nezakonitost odredbe ili cele uredbe Vlade bez donošenja rešenja o pokretanju postupka", naveo je Korhec.

Dodao je da je pre 2014. godine pronašao još šest takvih odluka.

I njegov prigovor se odnosi na to što nije zatražen odgovor, odnosno mišljenje Vlade na inicijativu o oceni ustavnosti i zakonitosti.

"U našoj sudskoj praksi nije bilo ni jednog slučaja kada pre utvrđivanja neustavnosti ili nezakonitosti uredbe Vlade nije zatraženo izjašnjenje Vlade", dodao je.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda se navodi da se inicijator utvrđivanja ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade Srbije, odnosno Rio Tinto, pozvao na obrazloženje koje je Vlada dala javnosti.

Prema tom obrazloženju, navedeno je, Uredba je doneta kao posledica zahteva ekoloških organizacija.

Rio Tinto je naveo da odluci Vlade nisu prethodile nikakve analize niti studije o tome da li bi sprovođenje projekta Jadar zaista ugrozilo životnu sredinu tako da se šteta ne može preduprediti niti otkloniti.

Ustavni sud je ocenio da osporena Uredba Vlade nije doneta na način koji je u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o Vladi, te Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Sud je naveo da iz obrazloženja Vladine uredbe zaključuje da je jedini i isključivi razlog za njeno donošenje "kontinuirano uznemiravanje građana".

Sud je ocenio da je negativno mišljenje zainteresovane javnosti moglo biti cenjeno samo u postupku i na način kako je to propisano Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu.

Odluka Ustavnog suda poklopila se sa promenom retorike zvaničnika Srbije koji su počeli da nagoveštavaju mogućnost zelenog svetla za rudnik litijuma.

XS
SM
MD
LG