Dostupni linkovi

U školama u Srbiji biće prisutno 2.388 policajaca


Ivica Dacic, Serbian Minister of Interior, September 2, 2024.
Ivica Dacic, Serbian Minister of Interior, September 2, 2024.

U školama širom Srbije ove školske godine biće prisutno 2.388 policajaca koji će brinuti o bezbednosti dece, najavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić 2. septembra povodom početka nove školske godine.

U školama u Srbiji su sve češći napadi na nastavnike i prosvetne radnike, a zbog čestih slučajeva nasilja u školama deo prosvetnih radnika nekoliko puta je i protestovao.

Pre dve godine devetoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Ministar Dačić je 2. septembra prilikom posete Osnovne škole "Despot Stefan Lazarević" u Beogradu rekao da će u školama prisutni "najvećim delom policajci opšte nadležnosti, koji se brinu o neposrednoj bezbednosti đaka i nastavnika", saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Dačić je kazao da će biti prisutni i saobraćajni policajci koji brinu o bezbednosti saobraćaja na prilazu oko škola, kao i pripadnici "Uprave kriminalističke policije, koji treba da se bave rasterivanjem kriminalaca, odnosno lica za koje se sumnja da deci prodaju narkotike".

"Mi ćemo obratiti punu pažnju vašoj bezbednosti zato što država mora da stvori uslove da imate mirno detinjstvo i školsko doba", rekao je Dačić okupljenoj deci u školi.

Ministar je naglasio da je policija tu da pomogne da svi u školama budu bezbedni i naglasio da "đaci ne treba da se plaše policije".

Za bezbednost u krugu škola u Srbiji brinu se i roditelji đaka ali i sami prosvetni radnici.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su da će 16. septembra započeti potpunu obustavu rada širom Srbije, ukoliko Vlada ne ispuni Protokol koji je potpisala sa prosvetarima u oktobru prošle godine.

Protokolom se zahtevaju veće plate za prosvetare i izmena Krivičnog zakonika koji bi propisivao veće kazne za napade na njih.

XS
SM
MD
LG