Dostupni linkovi

Dačić najavio pomoć u gašenju požara na istoku Severne Makedonije


Vatrogasci Srbije gase požar, nepoznata lokacija, 30. jul 2024.
Vatrogasci Srbije gase požar, nepoznata lokacija, 30. jul 2024.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uputiće zbog širenja požara u istočnom delu Severne Makedonije helikopter "Agusta bell 212" sa pet pripadnika Helikopterske jedinice i pripadnikom Sektora za vanredne situacije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

U saopštenju MUP-a Srbije od 30. jula navodi se da je zahtev za pomoć stigao od Centra za upravljanje krizama Vlade Severne Makedonije.

"U akciji gašenja požara u Severnoj Makedoniji, na osnovu dobijenog odobrenja kolega iz te zemlje, učestvuje 10 vatrogasaca-spasilaca sa tri terenska vozila koji dejstvuju u rejonu sela Maglence i sprečavaju dalje širenje požara ka teritoriji Srbije", izjavio je Dačić, saopštio je MUP Srbije.

Dodaje se da će dva helikoptera biti upućena kako bi pomogla u gašenju požara koji se iz Severne Makedonije proširio u mesto Kozjak kod Bujanovca, na jugu Srbije, u blizini manastira Prohor Pčinjski.

Srbija je pomoć u opremi i ljudstvu Severnoj Makedoniji pružala i sredinom jula, kada je ugašen požar koji je buktao u centralnom delu Severne Makedonije.

Prema najnovijim podacima Centra za upravljanje krizama, u Severnoj Makedoniji je 30. jula registrovano oko 30 požara na otvorenom.

Požari su do sada odneli jedan ljudski život, a materijalna šteta će biti naknadno utvrđena. Najkritičnije je u istočnom delu zemlje gde postoji nekoliko velikih žarišta.

XS
SM
MD
LG