Dostupni linkovi

Vučić sa komandantom Nacionalne garde Ohaja Harisom o unapređenju saradnje sa SAD


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, 10. jul 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, 10. jul 2023.

Srbija je opredeljena da jača ukupne bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), posebno na ekonomskom i privrednom planu, naveo je u objavi na svom Instagram profilu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom.

"Sa zadovoljstvom smo konstatovali međusobnu iskrenu posvećenost nastavku uspešne saradnje Srbije i Nacionalne garde Ohaja i izneli predloge o mogućnostima za njeno unapređenje", napisao je Vučić.

On se sa Harisom sastao u Beogradu, 20. septembra, dan uoči obeležavanja 80. godišnjice misije "Halijard", spasavanja savezničkih pilota iz okupirane Srbije 1944. godine.

Jedna od tema razgovora bila je i bezbednosna situacija na Kosovu, a Vučić je od Harisa zatražio "jaču podršku SAD" u zaštiti Srba i obezbeđivanju njuhovih prava.

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja imaju dugogodišnju saradnju u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i američke države Ohajo.

Osim u odbrani, Srbija i SAD rade na intenziviranju saradnje u oblasti energetike.

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD potpisali su 18. septembra u Vašingtonu podsekretar SAD-a za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG