Dostupni linkovi

Postupak protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji zbog sumnje u dogovaranje cena


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji zbog "osnovane pretpostavke" da su dogovarali cene prehrambenih proizvoda, saopštilo je u petak ovo telo.

Kako se navodi u saopštenju, postupak je pokrenut protiv društava "Delhaize Serbia doo", Privrednog društva za poslovne usluge "Mercator-s doo Beograd", "Univerexport Export-Import doo Novi Sad" i proizvodno i trgovinskog preduzeća "Dis doo Krnjevo".

Komisija je, kako je saopšteno, 10. oktobra izvršila nenajavljeni uviđaj u njihovim prostorijama, kao i u poslovnim prostorijama društva Cenoteka, kao trećeg lica.

"Postupak je pokrenut zbog osnovane pretpostavke Komisije da su pomenuti trgovinski lanci izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije", saopšteno je.

Kako se navodi, Komisija sprovodi Sektorsku analizu stanja i uslova konkurencije na tržištima određenih prehrambenih proizvoda na teritoriji Republike Srbije u periodu od 2018. do 2022. godine.

Uz to, Komisija je, dodaje se, sprovela i detaljniju analizu uslova konkurencije na tržištu maloprodaje za veći broj prehrambenih proizvoda.

"Detaljnija analiza je izvršena praćenjem odabranih proizvoda kod maloprodavaca protiv kojih je pokrenut postupak, a koji, prema javno dostupnim podacima iz finansijskih izveštaja koje objavljuje Agencija za privredne registre Republike Srbije, ukupno čine preko 50 odsto tržišta maloprodaje na teritoriji Republike Srbije", kaže se u saopštenju.

Tako je, kako navode, Komisija tokom više meseci praćenja kretanje cena za 35 izabranih proizvoda, konstatovala da su u maloprodajnim lancima za posmatrane proizvode cene identične".

Komisija je potom za 45 proizvoda tokom avgusta 2024. godine upoređivala cene kod stranaka u postupku, uz dodatak još jednog maloprodavca.

Na osnovu svih sprovedenih analiza Komisija je, između ostalog, zaključila da je u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine porast cena u maloprodaji bio skoro duplo veći od inflatornih pritisaka.

"U periodu višemesečnog praćenja (april – septembar 2024. godine) redovne cene osam proizvoda (mleko, jogurt, ulje, brašno, šećer, jaja, kafa i banane) kod svih posmatranih maloprodavaca su bile iste ili slične, uz različite uslove nabavke", navodi Komisija.

U saopštenju se dodaje da je na osnovu svega utvrđenog Komisija osnovano pretpostavila da su pokazatelji konstatovani na tržištu maloprodaje rezultat odsustva međusobnog konkurentskog pritiska posmatranih maloprodavaca, odnosno da su navedena društva zaključila restriktivni sporazum iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

"Izneto je utvrđeno naročito na osnovu toga što je kod posmatranih proizvoda jedini oblik cenovna konkurencija, koja u uslovima istih redovnih, pa i istih akcijskih cena izostaje u potpunosti", konstatovala je Komisija.

Iz ovog tela su pozvali sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u navedenom postupku, da ih dostave Komisiji za zaštitu konkurencije.

XS
SM
MD
LG