Dostupni linkovi

Sukob desničara i antifašista u Novom Sadu povodom godišnjice genocida u Srebrenici


Policija između pripadnika desničarske organizacije "Srpski soko" i građana i antifašista u centru Novog Sada, 11. jul 2024.
Policija između pripadnika desničarske organizacije "Srpski soko" i građana i antifašista u centru Novog Sada, 11. jul 2024.

U centru Novog Sada je 11. jula došlo do sukoba pripadnika desničarskih i antifašističkih organizacija povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Desničarska organizacija "Srpski soko" je prethodnih dana preko plakata pozivala na skup obeležavanja "oslobođanja Srebrenice" u danu kada se obeležava 29. godišnjica genocida u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), grupa građana ih je sprečila u tome da skup održe.

Građani su se okupili na poziv organizacije "Antifašistički front 23. oktobar".

U objavi na društvenim mrežama su naveli da Novi Sad mora da spreči ruganje žrtvama genocida.

"Ne smemo dopustiti takvu sramotu u gradu koji se ponosi svojom slobodarskom i antifašističkom tradicijom", stoji u objavi.

Između dve grupe došlo je koškanja, gađali su jedni druge plastičnim flašama. Na trenutak je došlo do fizičkog sukoba, ali je Interventna jedinica policije sprečila veće incidente.

Inače, u centru Novog Sada je sve vreme bilo jako prisustvo policije.

Pojedini pripadnici desničarske organizacije nosili su na majicama lik Ratka Mladića i uzvikivali njegovo ime.

Mladić je bivši komandant Vojske Republike Srpske osuđen pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine, između ostalog i za genocid u Srebrenici.

Desničari su razvili su transparent na kojem je pisalo: "Tvoja časna borba - naša večna sloboda". Oko nadlaktice su vezali zastave Srbije. Pokušali su da održe govor, ali su glasno izviždani.

S druge strane su se čuli povici: "Smrt fašizmu" i "Novi Sad - antifa grad".

Posle nešto više od pola sata desničari su napustili trg, uz policijsku pratnju.

Skup desničara ometala je grupa građana koja je došla na poziv organizacije "Antifašistički front 23. oktobar", Novi Sad, 11. jul 2024. U centru Novog Sada bile su raspoređene jake policijske snage.
Skup desničara ometala je grupa građana koja je došla na poziv organizacije "Antifašistički front 23. oktobar", Novi Sad, 11. jul 2024. U centru Novog Sada bile su raspoređene jake policijske snage.

U Novom Sadu su prethodnih dana pojavili plakati kojima se poziva na obeležavanje "godišnjice oslobođenja grada Srebrenice" 11. jula, na centralnom gradskom Trgu slobode.

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. veka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja "Srpski soko", Republike Srpske (RS) - entiteta u Bosni i Hercegovini, te Grada Novog Sada.

Ranije su Grad Novi Sad i Predstavništvo RS na upit RSE naveli da ne stoje iza najavljenog okupljanja desničara.

"U skladu sa članom 39. stav 1. tačka 80. Statuta Grada Novog Sada, nije data saglasnost za upotrebu grba Grada Novog Sada, a u vezi sa Odlukom o upotrebi naziva i amblema Grada Novog Sada, niti je Grad finansijski podržao održavanje ove manifestacije", navodi se u odgovoru Grada Novog Sada.

Prema gradskom Statutu Novog Sada, Skupština grada daje saglasnost na upotrebu imena, grba i drugih obeležja Grada.

I u Predstavništvu RS u Srbiji su negirali da učestvuju u organizaciji skupa.

"Mi nemamo nikakve veze sa organizacijom događaja u Novom Sadu koji ste naveli u mailu. Informaciju smo prvi put dobili od Vas i istu smo proslijedili nadležnim organima", navodi se u odgovoru.

Opozicioni Pokret slobodnih građana, Pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine su pozvali vlast da zabrani održavanje skupa kojim se veličaju ratni zločini koji su počinjeni u Srebrenici.

Desničarska grupa "Srpski soko" nije zvanično registrovana. Na društvenim mrežama Instagramu i Telegramu aktivna je od 11. novembra 2023. godine.

Iz objava se može videti da deluju na teritoriji Novog Sada i da im je predvodnik Aleksandar Malešević. On je do pre nekoliko godina bio na čelu minorne neregistrovane ultradesničarske grupe "Eko četnici".

Do maja 2024. bio je poverenik omladine Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) za Novi Sad. Sa tog mesta je otišao nakon što je ta stranka ušla u široku koaliciju protiv Srpske napredne stranke (SNS) uoči lokalnih izbora u Novom Sadu.

Ova je prva godina u kojoj se 11. jul obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, nakon što je 23. maja usvojena Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U Potočarima u Bosni i Hercegovini, na 29. godišnjicu genocida, u četvrtak sahranjeni su ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.

Samo lobanje ostale od Hasiba i Ćamila
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

U genocidu u Srebrenici, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dečaka iz Srebrenice i okoline.

Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG