Dostupni linkovi

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske razgovarali o iregularnim migracijama


Sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra unutrašnjih poslova Mađarske Šandora Pintera, 14. oktobra 2024.
Sastanak ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra unutrašnjih poslova Mađarske Šandora Pintera, 14. oktobra 2024.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Šandor Pinter, razgovarali su u ponedeljak na graničnom prelazu Horgoš o iregularnim migracijama, gužvama na graničnim prelazima i saradnji policija dve zemlje.

Ivica Dačić je nakon sastanka rekao da je od 1. januara do 23. septembra na izlazu iz Srbije ka Mađarskoj bilo 419 "osujećenih ilegalnih prelazaka".

Šandor Pinter je nakon sastanka sa Dačićem rekao da Mađarska neće prihvatiti one koji pokušavaju da uđu u tu državu "nasilno".

Dačić je naglasio da se broj iregularnih prelaza preko granice smanjio u odnosu na prethodne godine, te da je saradnja Srbije i Mađarske prepoznata kao dobar primer od strane Evropske unije.

Ministar Dačić i ministar Pinter na graničnom prelazu Horgoš, 14. oktobra 2024.
Ministar Dačić i ministar Pinter na graničnom prelazu Horgoš, 14. oktobra 2024.

Kako je dodao, trenutno oko 50 odsto migranata u Srbiju dolazi od strane Bugarske, a oko 40 odsto od strane Severne Makedonije.

Ministar Dačić je rekao i da za sada nije u planu otvaranje prihvatnog centra u Subotici, ali da konstantno prate situaciju.

Dodao je da će reagovati, odnosno otvoriti centar ukoliko za to bude bilo potrebe.

Prihvatni centar u Subotici jedan je od centara koji su privremeno zatvoreni tokom leta 2024. godine.

Iz republičkog Komesarijata za izbeglice je tada saopšteno da je do zatvaranja došlo zbog "kontinuiranog smanjenja migratornog priliva u Srbiji u dužem periodu, koje se značajno odrazilo na popunjenost smeštajnih kapaciteta centara za azil i prihvatnih centara".

Dačić je dodao da je kontrola na granicama povećana da bi se suzbilo krijumčarenje ljudi.

Srpska policija vršila je racije u graničnom pojasu u nekoliko navrata proteklih godina, hapseći osumnjičene za krijumčarenje, ali i premeštajući ljude u pokretu u kampove u centralnim i južnim delovima zemlje.

Srbija se nalazi na takozvanoj "Balkanskoj izbegličkoj ruti" kroz koju, bežeći od rata i siromaštva, ljudi u pokretu pokušaju da se domognu država Evropske unije.

Često su na tom putu primorani da plaćaju mrežu krijumčara koji ih ilegalno prevoze preko granica, što neretko rezultira velikim nesrećama.

Pinter i Dačić su poručili da je saradnja policija Mađarske i Srbije na visokom nivou.

Oni su, osim o migracijama, govorili i o gužvama na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije i planovima za njihovo smanjenje.

Kako je rekao Dačić, jedan od predloga za smanjenje gužvi je uvođenje jedne, zajedničke kontrole Srbije i Mađarske za putnike.

Šandor Pinter je rekao i da je na sastanku bilo reči o primeni novog Sistema ulaska i izlaska (Entry/Exit System - EES) u Šengen zonu, čija je primena trebalo da počne 10. novembra.

Evropska unija je 10. oktobra objavila da je odlučila da odloži primenu ovog sistema.

Radi se o automatizovanom IT sistemu za registraciju putnika iz trećih zemalja, kako onih koji imaju vize za kratkoročni boravak, tako i putnika bez vize, svaki put kada pređu spoljnu granicu EU.

Sistem bi trebao registrovati ime osobe, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otisci prstiju i snimljene slike lica) i datum i mesto ulaska i izlaska, uz puno poštovanje osnovnih prava i zaštite podataka.

Šandor Pinter je poručio da će biti potrebno strpljenja kada se bude počelo sa primenom ovog sistema, ali da bi prelazak granica trebalo da bude jednostavan.

XS
SM
MD
LG