Dostupni linkovi

Nastavak pregovora Srbije i Francuske o nuklearnoj energiji


Ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović na sastanku sa francuskom državnom energetskom kompanijom EDF o nastavku saradnje u oblasti nuklearne energije u Beogradu, 17. juna 2024.
Ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović na sastanku sa francuskom državnom energetskom kompanijom EDF o nastavku saradnje u oblasti nuklearne energije u Beogradu, 17. juna 2024.

Vlada Srbije već postavlja temelje za donošenje procena o potencijalu za implementaciju nuklearno-energetskog programa sa Francuskom, izjavila je ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Kako je 17. juna saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, Đedović Handanović je to izjavila na sastanku sa delegacijom francuske državne energetske kompanije EDF, sa kojom je razgovarala o saradnji u mirnodopskoj primeni nuklearne energije.

Vlada Srbije je sa francuskim EDF-om u aprilu potpisala Memorandum o razumevanju za strateško partnerstvo.

"Razmena znanja i iskustava u cilju jačanja domaćih stručnjaka je naredni korak i pravac u kojem planiramo da produbljujemo saradnju sa ovom kompanijom", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rudarstva i energetike će uskoro sprovesti javnu nabavku za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije i predstavnici EDF-a su izrazili zainteresovanost za učešćem, što smatra važnim s obzirom na iskustvo koje imaju u sličnim projektima u Holandiji, Finskoj, Švedskoj i širom Evrope.

"Pitanje korišćenja nuklearne energije, pre svega treba utvrditi na zakonodavnom nivou kako bi Srbija imala mogućnost da započne razmatranje razvoja nuklearnog programa u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju", rekla je Đedović Handanović, saopštilo je Ministarstvo energetike Srbije.

Zvaničnici u Srbiji razmatraju razvoj i korišćenje nuklearne energije u okviru napora za smanjenje emisije ugljen-dioksida i okretanja od fosilnih goriva ka obnovljivim, zelenim izvorima energije.

Srbija je potpisnica Deklaracije o Zelenoj agendi, usvojene 2020. na Samitu u Sofiji. Time se, zajedno sa drugim državama Zapadnog Balkana obavezala da će do 2050. u potpunosti izbaciti ugalj iz upotrebe.

U proizvodnji električne energije, prema podacima Agencije za energetiku, Srbija se trenutno mahom oslanja na termoelektrane na ugalj.

U Srbiji je 35 godina na snazi zabrana izgradnji nuklearki. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je 11. aprila da će predlog o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, pre nego što o njemu budu odlučivali poslanici, ići na javnu raspravu i slušanja.

XS
SM
MD
LG