Dostupni linkovi

Partija Hrvata u Vojvodini kritikuje najavljeno podizanje spomenika Draži Mihailoviću


Četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom.
Četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom.

Manjinska politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) poručila je da bi najavljeno podizanje spomenika četničkom vođi iz Drugog svetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću u centru Beograda, moglo negativno da se odrazi na proces pomirenja Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Inicijativu za podizanje spomenika Mihailoviću najavio je 16. septembra gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

DSHV je ocenio da to izaziva "ne samo nevericu, već i nemalu zebnju, pre svega kod onih građana Srbije koji su pripadnici pojedinih manjinskih zajednica, pa tako i kod Hrvata".

"Držimo da složeno i multietničko društvo u dvomilionskom glavnom gradu Srbije treba izgrađivati i usmeravati putem vrednosti koje nikoga ne ugrožavaju niti čine da se iko oseti nesigurno", navode u saopštenju.

Predsednik DSHV-a je Tomislav Žigmanov koji je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije.

Predlog gradonačelnika Beograda sa negodovanjem su dočekali pojedini koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) čiji je Šapić visoki funkcioner.

Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom, nakon čega je streljan.

Rehabilitovan je u Srbiji 2015, odlukom Višeg suda u Beogradu. U obrazloženju odluke navodi se da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali da sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac.

U više gradova u Srbiji nalaze se ulice, trgovi i spomenici posvećeni Draži Mihailoviću.

XS
SM
MD
LG