Dostupni linkovi

Majka koja je napala nastavnicu u Beogradu zadržana u policiji, ministarka prosvete osudila nasilje


Osnovna škola "Jovan Dučić" u Beogradu u kojoj se dogodio napad na nastavnicu, 14. jun 2024.
Osnovna škola "Jovan Dučić" u Beogradu u kojoj se dogodio napad na nastavnicu, 14. jun 2024.

Po nalogu javnog tužioca u Beogradu, određeno je zadržavanje A.R. (1992.) zbog krivičnih dela zlostavljanja i mučenja, te ugrožavanja sigurnosti.

Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je 13. juna u osnovnoj školi u Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocenom njenog sina, uputila nastavnici pretnje po život.

Tereti se da je nastavnicu vređala, počupala za kosu i više puta je udarila, nanevši joj lake telesne povrede.

U saopštenju Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu navodi se da će okrivljenu 15. juna saslušati javni tužilac.

"Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Tužilaštvo će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija", navodi se u saopštenju.

Kako je javio novinar Radija Slobodna Evropa (RSE), u osnovnoj školi "Jovan Dučić" u Novom Beogradu, gde se napad dogodio, u petak nema nastave.

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović najoštrije je osudila slučajeve nasilja koji su se tokom jučerašnjeg dana dogodili u dve beogradske škole.

"Apsolutno osuđujem rušenje ugleda obrazovnog sistema, digniteta i dostojanstva nastavnika. Moramo oštrije sankcionisati ovakve situacije i više raditi na preventivi", rekla je Đukić Dejanović, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se dodaje da su škole, prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, postupile u skladu sa propisima i odmah obavestila nadležne organe.

Nasilje nad zaposlenima u prosveti osudila je na konferenciji za medije 14. juna i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

"Nasilje nad našim vaspitačicama i vaspitačima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicima i nastavnicima, profesorima i profesorkama je apsolutno nedopustivo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je zamolila nadležni skupštinski odbor za obrazovanje da se sastane i podrži sve napore izvršne vlasti, uključujući sva relevantna ministarstva, u rešavanju problema nasilja u školama.

"Ukoliko je potrebno, da menjamo zakone, da se oni u najkraćem mogućem roku i na dnevnom redu zasedanja Narodne Skupštine", rekla je Brnabić.

Tri napada na prosvetne radnike u tri dana

U tri dana zabeležena su tri napada na prosvetne radnike u školama u Beogradu. Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je 13. juna da je učiteljica osnovne škole "Sveti Sava" po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika napadnuta pri izlasku iz autobusa.

Kako su naveli, učiteljicu napali i pretukli roditelji učenika iz drugog odeljenja pred roditeljima i nastavnicima koji su se vratili sa rekreativne nastave.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da je 10. juna nastavnicu muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Beogradu verbalno i fizički napao učenik šestog razreda te škole.

Sindikat je saopštio da je učenik napao nastavnicu nakon razgovora koji je imao sa razrednim starešinom i zamenikom direktora škole kod kojih ga je uputila napadnuta nastavnica jer je pušio elektronsku cigaretu u učionici.

Vlada Srbije i reprezentativni sinidkati u prosveti postigli su krajem maja dogovor o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje se odnose na napad na zaposlene u obrazovnoj ustanovi.

Prosvetni radnici su tokom maja meseca održali proteste posle dva napada na njihove kolege, na kojima su tražili da se Krivični zakonik izmeni i napad na prosvetnog radnika tokom obavljanja nastave tretira kao napad na službeno lice.

XS
SM
MD
LG