Dostupni linkovi

Produžen sporazum o izvozu žita, potvrdili zvaničnici Ukrajine i Rusije


Teretni brod napušta luku u Černomorsku nakon što je ponovo pokrenut izvoz žitarica iz Ukrajine, 5. avgusta 2022.
Teretni brod napušta luku u Černomorsku nakon što je ponovo pokrenut izvoz žitarica iz Ukrajine, 5. avgusta 2022.

Sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava izvoz žita preko Crnog mora uz posredovanje UN i Turske i ima za cilj ublažavanje globalne krize sa hranom produžen je za 120 dana, saopštili su zvaničnici Ukrajine 17. novembra.

"Inicijativa #BlackSeaGrain će biti produžena za 120 dana“, napisao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov na Tviteru.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je produženje ugovora o crnomorskom žitu za 120 dana počevši od 18. novembra, bez ikakvih promena u odnosu na sadašnji sporazum, navodi se u saopštenju od 17. novembra.

Moskva navodi da će zabrinutost Rusije u vezi sa lakšim uslovima za izvoz ruskih žitarica i đubriva biti u potpunosti uzeta u obzir u narednom periodu, dodaje se u saopštenju.

Sporazum između dve zaraćene strane, uz posredovanje Turske i UN u julu, pomogao je transportu više od 11 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka od početka avgusta. Sporazum je trebalo da istekne 19. novembra.

"Pozdravljam dogovor svih strana da nastave Inicijativu za crnomorsko žito kako bi se olakšala bezbedna plovidba izvoza žita, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju koje je objavio Zajednički koordinacioni centar sa sedištem u Istanbulu (JCC) koji je nadgledao sporazum.

Gutereš je takođe rekao da su Ujedinjene nacije u potpunosti posvećene uklanjanju preostalih prepreka izvozu hrane i đubriva iz Ruske Federacije.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, a ruska invazija blokirala je 20 miliona tona žitarica u njenim lukama pre nego što su Ujedinjene nacije i Turska posredovale u sporazumu u julu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takođe 17. novembra napisao na Tviteru da će sporazum "biti produžen za 120 dana". On je to nazvao "ključnom odlukom u globalnoj borbi protiv krize sa hranom".

Ruski ambasadori u UN rekli su prošlog meseca da je potrebno učiniti više da se olakša izvoz žitarica i đubriva.

Od jula je isporučeno oko 11,1 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, uključujući 4,5 miliona tona kukuruza i 3,2 miliona tona pšenice.

Izvor: Reuters, AP, AFP
XS
SM
MD
LG