Dostupni linkovi

Španski parlament odbacio inicijativu za priznanje Kosova 


Ilustrativna fotografija španskog parlamenta u Madridu od 24. maja 2019.
Ilustrativna fotografija španskog parlamenta u Madridu od 24. maja 2019.

Španski parlament je, sa 25 glasova za, 293 protiv i 27 suzdržanih, odbacio inicijativu za priznanje nezavisnosti Kosova.

Inicijativu je španskom parlamentu predstavila stranka Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya) koju vodi Karles Pudždemon a prije nekoliko dana o njoj je održana parlamentarna rasprava.

U pismu koje je ta stranka dostavila parlamentu spominje se odluka Međunarodnog suda pravde koji je 2010. odlučio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu.

Nezavisnost Kosova

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 17. februara 2008. godine, skoro deceniju nakon završetka rata i povlačenja srpskih snaga.

Međunarodni sud pravde je 2010. godine zaključio da nezavisnost Kosova "nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Više od 100 zemalja koje su priznale Kosovo, tu odluku su donele u godini proglašenja nezavisnosti, 2008.

Od zemalja na Zapadnom Balkanu, pored Srbije, Kosovo ne priznaje još Bosna i Hercegovina.

Od zemalja Evropske unije, Kosovo ne priznaju Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar.

[Video objavljen 16. februara 2018.]

Decenija radosti, patnje i ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

Poslednje priznanje Kosovo je dobilo od Izraela, u februaru 2021. godine.

Međutim, to priznanje je bilo deo Vašingtonskog sporazuma između Kosova i Srbije o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trumpa.

Kosovo od 2011. godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, vodi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa. Taj proces podržavaju i Sjedinjene Države.

Spomenuta je i činjenica da Kosovo priznaje više od 100 zemalja.

U predlogu Pudždemonove stranke navodi se da špansko odbijanje da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoodređenje predstavlja prepreku evropskoj politici integracije Zapadnog Balkana u EU.

"A to odbijanje je destabilišući faktor na ovim prostorima, u kontekstu obilježenom ratom u Ukrajini, koji ovaj dio Evrope doživljava s posebnim strahom", navodi se u predlogu.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje još ne priznaju nezavisnost Kosova.

Smatra se da je glavni razlog nepriznavanja povezan sa španskim stavom prema težnjama njene sjeveroistočne regije, Katalonije, da postane nezavisna.

Ta regija je imala nekoliko neuspješnih pokušaja odvajanja od Španije, a zvanični Madrid se oštro usprotivio tom potezu.

XS
SM
MD
LG