Dostupni linkovi

Policija u Barceloni traga za Puigdemontom


Bivši katalonski lider Carles Puigdemont okružen pristalicama nakon povratka u Barcelonu 8. avgusta 2024.
Bivši katalonski lider Carles Puigdemont okružen pristalicama nakon povratka u Barcelonu 8. avgusta 2024.

Policija u Barceloni traga za Charlesom Puigdemontom, bivšim separatističkim liderom Katalonije koji se, uprkos nalogu za hapšenje, vratio u Španiju nakon sedmogodišnjeg egzila.

Kratko se obratio stotinama pristalica okupljenim u blizini katalonskog parlamenta u Barceloni. Rekao je da se vratio "kako bi podsjetio da smo još tu" i dodao: "Održavanje referenduma nije i nikada neće biti zločin." Nakon toga je nestao.

Prema pisanju španskih medija, prenosi BBC, katalonska policija je pokrenula operaciju pronalaska i hapšenja bivšeg lidera ove španske regije. Izlazi iz Barcelone su zatvoreni, a širom grada su postavljene blokade.

Puigdemont, koji je 2017. organizovao zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, došao je u Barselonu kako bi u tamošnjem parlamentu prisustvovao raspravi o izboru novog premijera.

Iako je u maju u Španiji usvojen zakon o amnestiji za nekoliko stotina zagovornika nezavisnosti, Vrhovni sud je presudio da to ne vrijedi za Puigdemonta zbog "pronevjere" javnog novca u sklopu pokušaja otcjepljenja.

Na snazi je nalog za hapšenje raspisan sa tog suda u Madridu.

Puigdemont se ujutro pojavio pored simboličnog spomenika Arc de Triomf (Trijumfalni luk) okružen stotinama pristalica sa katalonskim zastavama.

"Došao sam danas kako bih vas podsjetio da smo još uvijek ovdje. Katalonija ima pravo odlučiti o svojoj sudbini", rekao je okupljenima.

Puigdemont je zatim krenuo, okružen pristalicama, prema parlamentu u Barseloni.

U četvrtak se održava rasprava o izboru za premijera španskog socijaliste Salvadora Ille, unioniste koji je dobio najviše glasova na izborima održanima u aprilu.

Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju je poručila da će zatražiti prekid parlamentarne rasprave bude li Puigdemont uhapšen.

Ostale stranke koje podržavaju nezavisnost te autonomne pokrajine na sjeveroistoku sa 7m5 miliona stanovnika podržale su taj stav.

Oko parlamenta se očekuje okupljanje katalonskih separatista, a protest su najavili i španski unionisti predvođeni desnom strankom Vox.

Puigdemont se u Španiju mogao vratiti bez kontrole na granici jer se Belgija gdje živi, ali i susjedna Francuska u kojoj je vodio kampanju za izbore u Kataloniji, nalaze u zoni Schengena pa među tim zemljama nema graničnih kontrola.

XS
SM
MD
LG