Dostupni linkovi

Španski parlament odobrio zakon o amnestiji za katalonske separatiste


Španski premijer Pedro Sančez (dole, krajnje lijevo) aplaudira nakon usvajanja zakona o amnestiji u donjem domu španskog parlamenta u Madridu, 30. maja 2024.
Španski premijer Pedro Sančez (dole, krajnje lijevo) aplaudira nakon usvajanja zakona o amnestiji u donjem domu španskog parlamenta u Madridu, 30. maja 2024.

Španski parlament izglasao je konačno odobrenje kontroverznog zakona o amnestiji za stotine katalonskih separatista umiješanih u pokušaj otcjepljenja Katalonije iz 2017.

Zakon su podržali španska lijeva koaliciona vlada, dvije katalonske separatističke stranke i druge manje političke partije.

Zakon je podržan sa 177 glasova, dok su 172 poslanika iz konzervativne Narodne stranke i desničarskog Vox-a bili protiv.

Amnestija bi mogla koristiti bivšem katalonskom regionalnom predsjedniku Karlesu Pudždemonu (Carles Puigdemont), koji je pobjegao u Belgiju nakon neuspjelog pokušaja otcjepljenja Katalonije.

Novi zakon mogao bi da koristi i stotinama drugih ljudi, uključujući bivše zvaničnike regionalne vlade u Barseloni, obične građane koji su učestvovali na protestima i policajcima koji su bili umiješani u sprečavanje referenduma.

Međutim, usvajanje zakona ne znači da će se odmah "počistiti nered koji su za sobom ostavili zagovarači nezavisnosti", piše AP.

Zakon će vjerovatno naići na pravne izazove i razmatraće ga viši sudovi, koji će ga primjenjivati od slučaja do slučaja.

Postoje stručnjaci koji dovode u pitanje njegovu ustavnost jer kažu da bi stvorio nejednakost među španskim građanima, favorizujući jednu grupu.

Otkako je preuzeo vlast 2018. španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) usredsredio se na smanjenje napetosti na sjeveroistoku Katalonije i tvrdi da je amnestija ključna za taj proces.

Ipak, amnestija je takođe bila politička nužnost za Sančeza, koji je pristao na čin pomilovanja kada mu je bila potrebna podrška separatističkih poslanika u Madridu za formiranje nove nacionalne vlade.

Zakon je prvobitno odobrio donji dom parlamenta u martu.

Senat, u kojem desničarske stranke imaju većinu, uložio je veto ranije ovog mjeseca, ali ga je donji dom uprkos tome progurao.

Iako je amnestija popularna u Kataloniji, čak i među mnogim unionistima, Narodna stranka i Vox predvodili su proteste protiv nje u Madridu i drugim gradovima širom države.

Kritičari amnsetije mogli su se naći i u Sančezovoj stranci.

Referendum o nezavisnosti su sudovi proglasili nezakonitim i rezultirao je najgorom političkom krizom u Španiji u prethodnih nekoliko decenija.

Amnestija će biti najveća u Španiji od opšte amnestije za zločine počinjene tokom diktature Franciska Franka iz 1977.

To je ujedno i prvi zakon o amnestiji odobren u Evropskoj uniji od 1991. godine, prema španskom istraživačkom vijeću CSIC.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG