Dostupni linkovi

Šolc poručio da će NATO braniti 'svaki centimetar' teritorije u slučaju ruskog napada


Njemački kancelar Olaf Šolc (arhivska fotografija)
Njemački kancelar Olaf Šolc (arhivska fotografija)

Cilj posljednjih poteza NATO saveza, kojima se ojačava njegova istočna granica, je odvraćanje Rusije, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), dodavši da bi Moskvi trebalo biti jasno da će alijansa biti spremna da se brani ako bude bilo potrebno.

Obraćajući se na Istočnonjemačkom ekonomskom forumu u nedjelju 2. juna, na kojem je bila prisutna i litvanska premijerka Ingrida Simonite (Simonyte), Šolc je rekao da je Njemačka skoro cijelu prethodnu deceniju igrala ključnu ulogu u prisustvo NATO-a u baltičkim zemljama, na granici sa Rusijom.

"Zato što će se ruska prijetnja nastaviti, mi i druge saveznice smo prošle godine odlučili da pošaljemo dodatne jedinice u baltičke zemlje, te da u budućnosti tamo stacioniramo cijelu brigadu", kazao je Šolc, navodi se u pisanom primjerku njegovog govora.

"Ali ovaj preokret u bezbjednosnoj politici je potreban da bi Rusiji pokazao da smo spremni da branimo svaki kvadratni centimetar teritorije NATO od napada", poručio je Šolc.

Dodao je da diplomatija može biti uspješna samo sa pozicije moći, rekavši da je vitalno da baltičke zemlje mogu računati da će njihove NATO saveznice da im priskoče u pomoć u slučaju ruskog napada.

"To je poruka za nas, ali i za Rusiju. Zato što je vjerodostojnost ovog obećanja takođe dio ruskih kalkulacija", istakao je njemački kancelar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije ove sedmice upozorio članice NATO saveza, da ne dozvoljavaju Ukrajini da puca iz svog oružja na rusku teritoriju, nakon što je nekoliko zapadnih zemalja ukinulo ograničenja upotrebe oružja doniranog Kijevu.

Stoltenberg : Možemo zaštititi sve NATO saveznike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

Šef NATO, Jens Stoltenberg, u petak je odbacio upozorenja, rekavši da ih je alijansa već čula mnogo puta, i da samoodbrana nije eskalacija.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG