Dostupni linkovi

Prvi proces za zločine nad Romima


Zločin nad Romima u Skočiću kod Zvornika počinjen je 11. jula 1992. godine. Prošle godine početkom 11. mjeseca uhićeno je pet osoba koje se sumnjiče da su u selima Skočić, Malešić, Petkovci i Drinjača, u općini Zvornik, 1992. godine počinili ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti.

Njima se na teret stavlja da su ubili najmanje 23 civila, silovali i zlostavljali žene Romkinje. Za ovaj zločin optuženi su: vojvoda Sima Bogdanović, njegov sin Damir, zatim Zoran Stojanović, Tomislav Gavrić, Radoslav Jeremić i Đorđe Šević, svi iz Srbije.

U beogradskom Sudu započeo je sudski proces za zločine u Skočiću. Ovo je prvi sudski proces za zločine u Skočiću. Ovo je prvi sudski proces u kome se sudi za zločine nad Romima.

Fadil Ferhatović, predsjednik Udruženja Romska braća iz Tuzle, već godinama prikuplja informacija o tijeku procesuiranja odgovornih za zločine nad Romima u ovim selima.

„Ovi su ljudi ubijeni - imam Roma koji je to preživio. Bačen je među te mrtve ljude i on je preživio. On mi je rekao svu istinu - kako je jedan po jedan izveden i ubijen iz oružja i bačen u jednu jamu kod Kozluka, Malešić. I pokazao je istražiteljima, pa smo došli do istine. To je jedna velika pobjeda. A, normalno, sudstvo će svoje da napravi - i da svako ko je počinio genocid nad narodom odgovara.“

Alija Bajrić, jedan je od svjedoka ovog strašnog ratnog zločina:

„U tom skupu je bila i moja mati. Odvedena je, čuo sam, nisam bio tu prisutan. Odvezeni su u neposrednu blizinu. To je blizu Kozluka, u Malešić, i tu su pobijeni. Za ostalo ja ništa ne znam, ne znam konačno ko ih je ubio. Ali hoću prvadu i istinu za moju majku - ko je ubio, gdje je ubio i zašto? Mi Romi nismo Srbi, mi smo nacionalno muslimani i ime nam je takvo, pa su njih ubili. U suštini tako dođe.“

Bajro Aganović jedan je od rijetkih koji je preživio zločin u Skočiću:

„Izgubio sam mater, dva brata - starijeg i najmlađeg od 10 godina, izgubio sam nenu, đedu, tetke i još familije. Pa čuo sam da su odjedanput kamione natovareni i otišli prema Malešiću, gore prema Zvorniku, i jedno po jedno rastovarili. Sestru su odveli, silovali, rodicu Izetu isto su silovali, i tetku Safetu, ona još danas dani ostala u Kruševu da živi. Znači, vojska je bila, nije bio jedan. To je čitava vojska bila i odvela ih. Sestra mi se zove Zejfa, ona je bila silovana.“

Do sada je sahranjeno šest Roma koji su ubijeni taj dan, a posmrtni ostaci deset osoba čekaju na kompletiranje kako bi se obavila još jedna zajednička dženaza.

Treba reći da je upravo Fond za humanitarno iz Beograda još 2007. godine podnio kaznene prijave za zločine nad Romima. Ono što se navodi u tim kaznenim prijavama jeste da Romi nisu samo ubijani, već da su romske djevojke korištene kao roblje. Te devojke su, nakon silovanja i zlostavljanja u istočnoj Bosni, prebacivane u Srbiju i tu dalje zlostavljane.

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Veoma zakasnela pravda

Uskoro presuda za zločine u Vlasenici?

BiH sa nejedinstvenom kaznenom politikom

Nove žalbe Radovana Karadžića

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG