Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja testirala dvije balističke rakete


Trag sjevernokorejskog projektila snimljen s otoka Yeonpyeong, Južna Koreja, 26. juna 2024.
Trag sjevernokorejskog projektila snimljen s otoka Yeonpyeong, Južna Koreja, 26. juna 2024.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak testirala dvije balističke rakete, ali je jedna od njih možda letjela nenormalno, saopštila je vojska Južne Koreje, piše Reuters.

Načelnik Generalštaba rekao je da su projektili ispaljeni u intervalu od deset minuta, iz grada Jangjon na jugoistoku Sjeverne Koreje.

Rekao je da je prva raketa letjela 600 kilometara, a druga 120 kilometara, ali nije rekao gdje je sletjela.

"Snažno osuđujemo sjevernokorejsko lansiranje projektila kao provokaciju koja ozbiljno prijeti miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku", stoji u priopćenju Združenog stožera.

Sjeverna Koreja obično testira rakete prema svojim istočnim vodama, ali daljina leta druge rakete bila je prekratka da bi stigla do tih voda.

Glasnogovornik načelnika štaba Lee Sung Joon kasnije je rekao da je druga raketa pretrpjela mogući nenormalan let tokom početne faze lansiranja.

Testovi su uslijedili dva dana nakon što su Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan završili svoje vojne vježbe u regiji.

Posljednjih su godina te zemlje proširile svoje trilateralno sigurnosno partnerstvo kako bi se bolje nosile s nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, kao i usponom Kine.

U nedjelju je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje oštro osudilo vježbe Juga, Sjedinjenih Država i Japana, nazivajući njihovo partnerstvo "azijskom verzijom NATO-a".

XS
SM
MD
LG