Dostupni linkovi

Kim Jong Un obišao raketne baze, nuklearne sposobnosti SAD-a ocijenio kao prijetnju


Ova nedatirana slika koju je 23. oktobra 2024. objavila zvanična centralna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA) prikazuje sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un-a (lijevo) u raketnoj bazi na neotkrivenoj lokaciji u Sjevernoj Koreji.
Ova nedatirana slika koju je 23. oktobra 2024. objavila zvanična centralna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA) prikazuje sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un-a (lijevo) u raketnoj bazi na neotkrivenoj lokaciji u Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obišao je raketne baze kako bi ispitao njihovu spremnost za poduzimanje akcija "strateškog odvraćanja", dok je nuklearne sposobnosti Sjedinjenih Američkih Država(SAD) ocijenio kao rastuću prijetnju njegovoj zemlji, javili su u srijedu državni mediji.

"Američki strateški nuklearni arsenal predstavlja sve veću prijetnju sjevernokorejskom sigurnosnom okruženju, koje zahtijeva da Pyongyang zadrži striktno protivdjelovanje svojih nuklearnih snaga", citirala je KCNA Kim Jong Una, piše Reuters.

Sjeverna Koreja ubrzava svoj razvoj balističkih projektila i nuklearnog arsenala, izazivajući tako međunarodne sankcije i uspostavlja bliske vojne odnose s Rusijom.

Kimova posjeta bazama dolazi u jeku rastućih napetosti s Južnom Korejom i njenim saveznicima. To uključuje zabrinutost zbog, kako Seul tvrdi, slanja sjevernokorejskih vojnika u Rusiju da se bore u Ukrajini, što je tvrdnja koju Pyongyang negira.

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Shin Won-sik i Jacek Siewiera, šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost, izrazili su zabrinutost zbog vojne suradnje Pyongyanga s Moskvom tokom sastanka u Seulu.

Njih su se dvojica također usuglasili da će blisko surađivati s međunarodnom zajednicom po tom pitanju, navodi se u saopštenju koje je objavio južnokorejski predsjednički ured.

U izvještaju KCNA, Kim je također pozvao na modernizaciju oružanih snaga davanjem prednosti strateškim projektilima u budućnosti, nazivajući to “važnim načelom strategije izgradnje nacionalne odbrane”.

U posjeti su ga pratili Kim Yo Jong, njegova sestra i Kim Jong Sik, prvi zamjenik direktora odjela Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Koreje, javila je KCNA.

Fotografije koje je objavila KCNA pokazuju Kima odjevenog u kožni kaput kako obilazi raketne baze. KCNA nije precizirala kada su se posjete desile.

XS
SM
MD
LG