Dostupni linkovi

Održana zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH u Zagrebu


Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto
Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto

Hrvatska Vlada i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na zajedničkoj sjednici 20. lipnja u Zagrebu raspravili su preko 30 tema. Stavljanje i otvorenih pitanja na dnevni red znak je spremnosti da se ona riješe uz poštivanju pravila struke, ocijenila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

"Hrvatska nema nikakav interes niti da ugrozi sebe i svoje stanovnike, a kamoli stanovnike susjedne nam drage i prijateljske Bosne i Hrecegovine", odgovorio je hrvatski premijer Andrej Plenković na pitanje zašto Hrvatska ne odustaje od izgradnje odlagališta za nisku i srednje radioaktivni otpad na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko granice sa BiH.

Odabir lokacije je autonomna odluka hrvatske Vlade, na toj lokaciji neće se odlagati istrošeno gorivo iz nuklearke, a pri izgradnji poštivat će se najviše sigurnosne standarde, dodao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice dviju vlada koja je, osim uvodnih izlaganja, bila zatvorena za javnost.

"Da još jednom odagnamo strahove, jer ovdje se više radi o percepciji i strahovima: kada bi netko 365 dana stajao po 24 sata neprekidno ispred zida tog odlagališta, on ne bi primio nikakvo zračenje. Naime, ono bi bilo znatno manje od zračenja koje svaki putnik koji putuje zrakoplovom iz Europe u Ameriku primi u jednom letu", ilustrirao je Plenković.

On je kazao kako je u utorak ujutro postignut dogovor da se o Trgovskoj gori i projektu "Gornji horizonti" Republike Srpske, izgradnje triju hidroelektrana na gornjem toku Neretve, razgovara kao zasebnim točkama u paketu, i da su bosanskohercegovački ministar Staša Košarac i hrvatski ministar Davor Filipović iznijeli stavove dviju vlada.

Košarac se oštro protivi izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori, a Plenković je podsjetio i da je hrvatska strana u niz navrata iskazala rezerve prema projektu "Gornji horizonti".

"S obzirom na mogući negativni utjecaj u slivu Neretve, na moguću salinizaciju Neretve, a između ostaloga i na postojeću hidroelektranu Dubrovnik 1, a i dalje eventualno za izgradnju hidroelektrane Dubrovnik 2", obrazložio je hrvatski premijer.

On je kazao kako se raspravljalo i o temi izgradnje aerodroma u Trebinju, a da je tema sukcesije spomenuta pod točkom "razno". Bosna i Hercegovina potražuje niz nekretnina na području Hrvatske koje potražuje kao svoj dio sukcesijske mase nakon raspada SFRJ.

Krišto: Razgovor o otvorenim pitanjima znak spremnosti da se ona riješe

"Stavljanje i otvorenih pitanja na dnevni red znak je spremnosti da se ona riješe uz poštivanju pravila struke", ocijenila je u izjavi nakon zajedničke sjednice predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

"Također smo dali značajnu potporu velikom broju infrastrukturnih projekata i sporazuma kao o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja, kao i inicijativama za potpisivanje novih sporazuma o suradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save - Brčko – Gunja i Orašje – Županja", izvijestila je predsjednica Vijeća ministara BiH.

Dvije vlade podržale su inicijative za za uspostavu međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina - Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina – Ploče i obnovu i modernizaciju Unske pruge.

Također, raspravljalo se o provedbi Ugovora o europskom partnerstvu, europski programi prekogranične i regionalne suradnje te suradnja na području korištenja sredstava EU, gdje je hrvatska strana još jednom izrazila punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.

Raspravljeno je ukupno 14 točaka infrastrukturnih projekata, među ostalim projekt izgradnje dionice Okučani – granica BiH preko rijeke Save i Sporazum između VMBiH i Vlade RH o rekonstrukciji mosta Novi Grad u BiH – Dvor na Uni u Hrvatskoj.

Ministri su informirani o izradi projektne dokumentacije za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granični prijelaz Gorica/Donji Vinjani, a razmotrena je i inicijativa za zaključivanje sporazuma o suradnji na projektu gradnje brze ceste.

Obje strane naglasile su i važnost izgradnje "Južne interkonekcije", odnosno plinovoda kojim bi se plin od LNG terminala na Krku dovelo sa južne strane do do potrošača u BiH i dovršetka prometnog koridora VC kroz Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG