Dostupni linkovi

SAD pokrenule novi napad na Hute


Američki raketni razarač USS Carney u akciji na Crvenom moru, 19. oktobra 2023.
Američki raketni razarač USS Carney u akciji na Crvenom moru, 19. oktobra 2023.

Jemenski Huti pobunjenici preuzeli su odgovornost za još jedan napad na američki brod u petak rano ujutru, nakon što su Sjedinjene Države pokrenule nove napade na pobunjeničke mete zbog njihovih napada na brodove u i oko Crvenog mora.

Dok su pobunjenici koje podržava Iran tvrdili da su pogodili komercijalni brod u Adenskom zaljevu, američka vojska je kasnije objavila da su projektili grupe promašili cilj, piše Reuters.

Huti su u saopštenju objavljenom na društvenim medijima rekli da su njihove "pomorske snage... izvele operaciju ciljanja na američki brod" - identificiran kao Chem Ranger - "sa nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, što je rezultiralo direktnim pogocima".

Nije navedeno vrijeme niti drugi detalji.

Centralna komanda američke vojske, koja je odgovorna za Bliski istok, saopštila je da su Huti u četvrtak navečer "ispalili dvije protubrodske balističke rakete na M/V Chem Ranger, tanker koji je pod zastavom Maršalskih Otoka, u vlasništvu Grčke".

"Posada je primijetila kako projektili padaju u vodu u blizini broda. Nije bilo prijavljenih povreda ili oštećenja na brodu", objavila je komanda na platformi društvenih medija X.

Kontinuirani napadi Huta na brodove u i oko Crvenog mora doveli su do napada američkih i britanskih snaga u Jemenu, a Sjedinjene Države su u četvrtak izvijestile o svom posljednjem napadu na ciljeve Huta.

Specijalizirana web stranica Tanker Traffic objavila je da je Chem Ranger bio tanker za prevoz hemikalija koji je plovio iz Jeddaha u Saudijskoj Arabiji do Kuvajta.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije dijelove Jemena, tvrde da njihovi napadi na komercijalne brodove imaju za cilj da podrže Palestince u ratu u Pojasu Gazi.

SAD su prošlog mjeseca uspostavile multinacionalnu pomorsku operativnu grupu za zaštitu brodova na Crvenom moru od Huta, koji ugrožavaju tranzitni put kroz koji prolazi do 12 odsto globalne trgovine, a američke snage su u više navrata presrele rakete i dronove ispaljene iz Jemena posljednjih nedelja.

Huti tvrde da su gađali brodove povezane s Izraelom, dok Vašington navodi da su napadnuti brodovi povezani s desetinama zemalja.

Sjedinjene Države su ove sedmice vratile Hute na listu "terorističkih" grupa.

Predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će se zračni napadi nastaviti iako je priznao da oni možda neće zaustaviti napade Huta.

"Da li zaustavljaju Hute? Ne. Da li će se nastaviti? Da", rekao je Biden.

Konfrontacija rizikuje širenje sukoba izvan Gaze kojom upravlja Hamas, gdje lokalno ministarstvo zdravlja kaže da je više od 24.000 ljudi - ili više od 1 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze - ubijeno u izraelskim napadima.

Izrael je započeo ofanzivu nakon napada palestinske islamističke grupe 7. oktobra, za koji izraelski zvaničnici kažu da je rezultirao smrću 1.200 ljudi.

XS
SM
MD
LG