Dostupni linkovi

SAD navode da su izvele nove napade na Hute u Jemenu


Raketa lansirana s broda koalicije koju vode SAD za operacije protiv pobunjenika Huta u Jemenu, 12. januar 2024.
Raketa lansirana s broda koalicije koju vode SAD za operacije protiv pobunjenika Huta u Jemenu, 12. januar 2024.

SAD su u utorak pokrenule novi napad na Hute u Jemenu, pogodivši protivbrodske rakete u trećem napadu na pobunjeničku grupu koju podržava Iran, saopštila je američka vojska.

Udar je usledio pošto su Huti preuzeli odgovornost za raketni napad na teretni brod "Zografia" pod zastavom Malte u Crvenom moru. Brod je pogođen, ali niko nije povređen. Brod je plovio je na sever ka Sueckom kanalu kada je napadnuto, saopštilo grčko ministarstvo za pomorstvo.

Prema saopštenju Centralne komande SAD, u udar su uništene četiri balističke rakete Huta koje su bile spremne za lansiranje i predstavljale neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.

Napad Hutija na "Zografiju" dogodio se kasnije u utorak i uključivao je protivbrodsku balističku raketu, navodi se u saopštenju i dodaje da je brod nastavio svoj tranzit prema Crvenom moru.

Nova paljba sugeriše da Huti ne prestaju napade na brodove u regionu, uprkos masovnom napadu SAD i Britanije na grupu u petak, kada je bombardovano više od 60 ciljeva na 28 lokacija.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije delove Jemena, tvrde da njihovi napadi na komercijalne brodove imaju za cilj da podrže Palestince u ratu u Pojasu Gazi.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) upozorio je u utorak da je problem pretnje Huta SAD i saveznici moraju da reše kako bi minimizirali uticaj na globalnu ekonomiju.

Portparol Huta Jahja Sari je u snimljenoj izjavi rekao da je pucano na "Zografiju" nakon što je posada broda odbila da odgovori na pozive upozorenja i da je brod krenuo ka luci u Izraelu, iako je prema portalima za praćenje isporuka taj brod išao u Suec.

Vojna komanda SAD je takođe u utorak saopštila da su američke snage u operaciji prošle nedelje zaplenile delove raketa iranske proizvodnje upućenu Hutima čamcom u Arapskom moru.

SAD su prošlog meseca uspostavile multinacionalnu pomorsku operativnu grupu za zaštitu brodova na Crvenom moru od Huta, koji ugrožavaju tranzitni put kroz koji prolazi do 12 odsto globalne trgovine, a američke snage su u više navrata presrele rakete i dronove ispaljene iz Jemena u poslednjih nedelja.

Huti tvrde da su gađali brodove povezane s Izraelom, dok Vašington navodi da su napadnuti brodovi povezani s desetinama zemalja.

Izvori: AP, AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG