Dostupni linkovi

Nastavlja se potraga za odbjeglim Knezovićem


Hrvatska policija preduzela je mjere nakon što je obaviještena da postoji mogućnost da se u Hrvatskoj krije Oliver Knezović, osumnjičen za ubistvo navijača Vedrana Puljića, nakon bjekstva iz zatvora u Širokom Brijegu.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da hrvatska policija preduzima aktivnosti u tom pravcu i da je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Federacije BiH sa kojima razmjenjuju informacije.

Borovec je rekao kako se nada da će bh. vlasti raspisati međunarodnu potjernicu, jer će to dati pravni osnov za hapšenje Knezovića.

On je kazao i kako se nada da će osumnjičeni Knezović, ukoliko se nalazi u Hrvatskoj, biti uhapšen.

Oliver Knezović koji je osumnjičen za ubistvo Vedrana Puljića i pokušaj ubistva više navijača Sarajeva, pobjegao je u ponedjeljak uveče, ubrzo nakon hapšenja, dvojici sudskih policajaca koji su odmah suspendovani.

Edin Vehabović, zapovjednik Sudske policije Federacije BiH za RSE kaže:

„Trenutno nemamo više informacija vezano za bjekstvo. Formirali smo ekipu koja će sprovesti unutrašnju istragu i jedino što mogu reći u ovom trenutku da su osobe koje su osiguravale Knezovića, suspendovane.“

Puljić ubijen otetim policijskim pištoljem

Knezović je u policijsku stanicu Široki Brijeg priveden je još prve večeri tragičnog sukoba. Nakon obdukcije koja je potvrdila da je Vedran Puljić, 24-godišnji navijač Sarajeva ubijen vatrenim oružjem, Knezović je postao prvoosumnjičeni.

Dosadašnji tok istrage prema riječima Zorana Galića, komesra MUP-a ZHK, pokazao je da je Puljić najvjerovatnije ubijen otetim policijskim pištoljem.

Policajac je suspendiran ali je na osnovu njegovog iskaza, prepoznat Oliver Knezović kao osoba koja je otela pištolj i pucala na navijače Sarajeva, ubivši Puljića i teško ranivši Almira Hadžića koji se još uvijek nalazi na Odjelu intezivne njege Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Galić je u izjavi za RSE potvrdio da je u očekivanju potjernice kontaktirana Državna granična policija BiH i RH, jer postoji osnovana sumnja da će Knezović, koji posjeduje i hrvatsko državljanstvo pokušati prebjeći u Hrvatsku.

Protest u Širokom Brijegu

U utorak oko podneva, više hiljada građana i fudbalskih navijača protestiralo je na Širokom Brijegu protiv dizanja optužnice protiv Olivera Knezovića i puštanja iz pritvora sedam navijača Sarajeva.

Od kantonalnog ministra MUP-a i komesara policije zahtijevali su smjenu tužitelja jer je, kako tvrde, pod pritiskom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe naložio puštanje navijača Sarajeva.

Atmosfera na protesnom skupu koji je održan ispred zgrade MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) na trenutke je prijetila da će eskalirati. Pozivalo se na domoljublje susjednoj državi, Herceg-Bosni, veličala NDH i prijetilo Sarajevu.

Prosvjedi u Širokom Brijegu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Nakon razgovora sa kantonalnim ministrom MUP-a, prosvjednici su se razišli ali i najavili nove proteste u četvrtak, ako se njihovi zahtijevi ne ispoštuju.

Da li je obećana sloboda za Olivera Knezovića, kako je potvrđeno na skupu, ministar unutrašnjih poslova Zapadnoherecgovačkog kantona Ivica Gašpar za RSE kaže:

„Obećali smo da će svi oni koji su napravili kaznena i prekršajna djela, odgovarati. I to jedino možemo obećati.“

A protesti navijača i građana u centru Sarajeva prekinuti su u utorak ujutro oko 2.00 sata, nakon što su iz pritvora u Širokom Brijegu, na intervenciju predsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, pušteni navijači Sarajeva, koji su bili privedeni poslije nereda u nedjelju u Širokom Brijegu.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG