Dostupni linkovi

Navijač ubijen vatrenim oružjem, Sarajevo blokirano


FOTO: Midhat Poturović
FOTO: Midhat Poturović

Obdukcija tijela navijača Sarajeva koji je jučer smrtno stradao na Širokom Brijegu, zbog čega su navijači "Sarajeva" blokirali danas centar Sarajeva, je pokazala da je on podlegao od projektila koji ga je pogodio u glavu.

MUP Zapadno-hercegovačkog kantona je sinoć rekao da je Vedran Pulijć preminuo od udarca kamenom u glavu u neredima između navijača fudbalskih klubova „Sarajevo“ i „Široki Brijeg“.

"Obdukcija završena i nađena jedna ustrijelna rana od projektila u predjelu glave. I ovo je iz pravih usta dobiven izvještaj,“ patolog Hamza Žujo je izjavio za RSE nakon obdikcije u Mostaru.

Komesar policije ZHK Zoran Galić kaže da policija ima podatke o potencijalno osumnjičenim osobama koje su pucale u Vedrana Puljića:

"Mi imamo potencijalne osumnjičene. Vidjet će se iz kojeg je kuta pucano - je li iz tog odakle su one nanesene. Uglavnom stvar je istrage. Dokazat će se i mi ćemo otkriti počinitelje tog kaznenog djela. To je bez daljnjeg,"rekao je Galić.

Jučer je u neredima ranjeno 16 navijača i 15 policajaca, a navijač Sarajeva koji je u sukobima u Širokom Brijegu zadobio prostrijelnu ranu zasada se ne nalazi u životnoj opasnosti, potvrdila je za sarajesbke medije Ana-Marija Bebić, portparol Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Nogometni savez je odgodio uzvratne utakmice osmine finala Kupa BiH.

"Ponovo insistiramo da Parlament Bosne i Hercegovine konačno donese Zakon o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama i da se isti hitno počne implementirati. Napominjemo da je prijedlog zakona od strane Ministarstva bezbjednosti BiH sačinjen i dat u javnu raspravu prije 4-5 godina i da nije trebalo čekati ovakve incidente da bi se taj zakon i donio," stoji u saopćenju NSBiH.


Blokada do ispunjenja zahtjeva

Ministar MUP-a ZHK Ivica Gašpar najavio je da će provesti istragu kako bi se ispitalo ima li među policajcima odgovornih za ubistvo Puljića.

Ukoliko bude postojala bilo kakva odgovornost nekog od policajaca, Gašpar kaže da će te osobe odgovarati za to.

U Sarajevu, veća grupa navijača "Sarajeva", njih između 200 i 300 danas je u 12.00 sati blokirala saobraćajnicu u Titovoj i Alipašinoj ulici, a u znak podrške navijačima se pridužilo i nekoliko nogometaša "Sarajeva".

Demonstranti od Federalnog MUP-a, između ostalog, zahtijevaju pronalazak i hapšenje osobe koje je ubila Puljića, provođenje istrage na federalnom nivou i smjenu svih odgovornih osoba MUP-a ZHK.

Navijači najavljuju da će se svakodnevno okupljati na istom mjestu do ispunjenja njihovih zahtjeva.

MUP Zapadno-hercegovačke županije (ZHŽ) je optužio navijače Sarajeva da su izazvali nered dok navijači Sarajeva kažu da su ih navijači Širokog Brijega dočekali kamenicama nakon čega je došlo do sukona u kojem je korištreno i vatreno oružje.

Navijači tvrde da je do sukoba došlo jer je policija Zapadno-hercegovačke županije (ZHŽ) bila nepripremljena i nije poduzela ništa da spriječi napad navijača Širokog Brijega na nekoliko stotina navijača Sarajeva.

Također se traži i odgovornost osoba koje su odredile da se utakmice u Mostaru između Zrinjskog i Veleža te ona u Širokom igraju u istom terminu zbog čega nije bilo dovoljno policajaca na obezbjeđivanju utakmice u Širokom Brijegu.

XS
SM
MD
LG