Dostupni linkovi

Bivši pripadnik OVK Ramadani pobegao iz kućnog pritvora u Severnoj Makedoniji


Vozilo policije Severne Makedonije, 16. novembar 2022.
Vozilo policije Severne Makedonije, 16. novembar 2022.

Bivši pripadnik OVK (Oslobodilačke vojske Kosova) Bljerim Ramadani pobegao je iz kućnog pritvora iz kuće rođaka u Severnoj Makedoniji, pošto je prošlog meseca uhapšen na kosovsko-makedonskoj granici po Interpolovoj poternici raspisanoj na zahtev Srbije.

"Nadležni pravosudni organ dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova dokumentaciju za raspisivanje centralne poternice za licem B.R. pošto je trenutno nedostupan organima za sprovođenje zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima mere na pronalasku lica", potvrđeno je MUP-u za makedonsku novinsku agenciju MIA.

Ramadani je, na osnovu međunarodne poternice koji je izdao Interpola Srbija, uhapšen 17. jula 2024. na graničnom prelazu Jajince i sproveden u zatvor Šutka na ekstradicioni pritvor od 30 dana.

Sadržaj naloga za hapšenje zasniva se na sumnjama Srbije da je Ramadani, kao bivši pripadnik OVK, počinio ratne zločine u regionu Nerodime.

Nadležni makedonski sud je 1. avgusta preinačio Ramadaniju kaznu sa "pritvora" na "kućni pritvor" i on je, prema odluci, upućen na adresu u Skoplju. Tom odlukom bilo je predviđeno da u "kućnom pritvoru" bude do 16. avgusta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je tokom posete graničnom prelazu Tabanovce 25. jula tražio od skopskih vlasti da Ramadanija izruče Srbiji.

Pitanje njegovog izručenja pokrenuto je i tokom posete kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželalja Svečlje (Xhelal Svecla) 31. jula. Svečlja je rekao da Skoplje treba da odlučuje samostalno i optužio Srbiju da želi da kvari odnose između zemalja Zapadnog Balkana.

Ramadani je, prema pisanju kosovskih medija, treći državljanin Kosova kao bivši pripadnik OVK, uhapšen u Severnoj Makedoniji na osnovu srpske poternice. Ranije su hapšeni Gafur Dugoli i Tomor Morina, ali su odlukom suda pušteni na slobodu.

XS
SM
MD
LG