Dostupni linkovi

Severna Makedonija potvrdila hapšenje bivšeg pripadnika OVK, Kosovo traži oslobađanje


Policijski uviđaj u toku u Severnoj Makedoniji. ilustrativna fotografija
Policijski uviđaj u toku u Severnoj Makedoniji. ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije potvrdilo je da je 17. jula, po prethodnom zahtevu Interpola Srbije, uhapšen državljanin Kosova.

"Na graničnom prelazu Jažince, pri ulasku u zemlju, policijski službenici su lišili slobode B.R.(47) sa Kosova, jer je prilikom pasoške kontrole i provere utvrđeno da je upisan u evidenciju sa merom 'hapšenje' na zahtev Interpola Srbija", saopštio je MUP Severne Makedonije.

On je, kako se dodaje, predat policijskim službenicima MUP-a Tetovo na dalje postupanje.

Vest je prvo saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

"Reč je o gospodinu Bljerimu Ramadaniju (Blarim Ramadani), bivšem pripadniku Operativne zone Nerodime Oslobodilačke vojske Kosova", saopštilo je 17. jula uveče Ministarstvo.

Saopšteno je da se ovim slučajem bavi i ambasador Kosova u Severnoj Makedoniji i da vlasti rade na brzom oslobađanju Bljerima Ramadanija.

U Ministarstvu pravde Severne Makedonije kažu da do ovog trenutka nisu dobili zahtev za izručenje uhapšenog od strane kosovskih institucija.

Inače, vlasti u Srbiji do sada su uhapsile četvoricu državljana Kosova, koje je Beograd optužio za ratne zločine.

Kosovske vlasti su hapšenje kosovskih državljana u Srbiji po ovim optužbama ocenile kao proizvoljne i nepravedne i zatražile pomoć međunarodnih aktera za njihovo oslobađanje.

Ministarka pravde Albulena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je početkom jula pismom upućenom srpskoj koleginici zatražila transfer kosovskih državljana koji su uhapšeni i nalaze se u pritvoru u Srbiji.

Hadžiu je, međutim, navela da je malo verovatno da će Srbija odgovoriti na zahtev kosovskih vlasti za izručenje kosovskih državljana zbog trenutne pravne nesaradnje.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti izjavio je da njegova zemlja ima međunarodno priznatu jurisdikciju za tretman zločina počinjenih na njenoj teritoriji.

Kosovo i Srbija postigli su sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći 2013. godine, uz posredovanje Evropske unije, ali skoro da nema saradnje u slučajevima ratnih zločina.

U međuvremenu, Sjedinjene Države pozvale su na pravično suđenje onima koji su uhapšeni u Srbiji pod optužbom za ratne zločine.

Izvor: Servis Severne Makedonije RSE
XS
SM
MD
LG