Dostupni linkovi

U Severnoj Makedoniji povećan broj zaraženih Covid-19, lekari kažu nema mesta panici


Test na Covid-19 iz jula 2020.
Test na Covid-19 iz jula 2020.

Temperatura, groznica, prekomerno znojenje, malaksalost, mučnina, promene u pritisku, bol u grudima i otežano disanje. Ti simptomi su Danijelu iz Skoplja podsetili na pandemiju kada je dva puta imala Covid-19.

Grlo joj je bilo crveno, a njen lekar je prepisao antibiotik, mada nije predložio test na Covid. Sama ga je uradila u privatnoj laboratoriji, jer u apotekama nije mogla da nađe brzi test. Rezultat je bio pozitivan na Covid-19.

Ona je jedna od onih koji su ovog leta oboleli od Covida. Broj zaraženih tim virusom u Severnoj Makedoniji raste. To potvrđuju i broj zvanično prijavljenih slučajeva, ali i iskustva lekara.

"Postepeno se povećava broj, ali ohrabruje što se broj hospitalizacija i dalje ne povećava. Većina pacijenata, rekao bih 95 odsto, leči se u ambulantnim uslovima. Nemamo pacijenata na kiseoniku i na ventilatorima, odnosno respiratorima", rekao je doktor Zlate Mehmedović, portparol Komisije za infektivne bolesti.

Za sada nema potrebe za brigom i panikom, ističe on.

I lekar opšte prakse Bojan Trajkovski slaže se da je trenutna situacija daleko od panične, ali, kako kaže, nije sjajna, pa ipak treba biti oprezan.

"Generalno ljudi idu na kućno lečenje, vrlo retko ima bolničkih slučajeva ili upale pluća kao ranije. Glavni problem je razlikovanje Covida, gripa, prehlade... Neretko se javljaju i gastrointestinalni simptomi, pa potvrda Covida posle nekoliko dana. Nije samo respiratorna patologija karakteristična za Covid. Sada već vidimo preplitanje simptoma", rekao je doktor Trajkovski za Radio Slobodna Evropa.

Drugačije je i to što se sada građani mnogo manje testiraju na Covid.

"Testiranje se već radi iz administrativne potrebe, odnosno ako nekome zatreba, bilo za posao ili za buduću hospitalizaciju. Kao lekaru, test za mene nije toliko neophodan i presudan, s obzirom na to da je potvrda Covida i potvrda gripa ili prehlade ili bilo koje druge virusne bolesti, generalno za istu vrstu lečenja. Lečimo simptomatski, odnosno lečimo stanje prema simptomima", dodaje lekar Trajkovski.

On očekuje da će broj obolelih od Covida nastaviti da raste jer predstoji period vraćanja građana sa raspusta i vraćanja dece u školu.

Oboljeva i odojčad

Prema biltenu o kretanju akutnih zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje, tokom jula najviše je obolelih od Covida među starosnom grupom preko 60 godina i među decom do devet godina.

Potvrđeni slučajevi među decom nisu tako retki, ali ni ovde nema mesta panici, kaže pedijatrica Zvezda Spasovska.

"Pogotovo je u poslednjih mesec dana bilo više slučajeva. Praćeni su povišenom temperaturom. Umeju da budu i visokofebrilni i malaksali. Imaju slabiji apetit, često i dijareju i povraćanje, ali uglavnom su dobro. Sada nemamo toliko komplikacija upale donjih disajnih puteva", ističe doktorka Spasovska.

Ovog leta imala je i pacijente obolele od Covida mlađe od godinu dana.

"Uglavnom se javlja kod starije dece, ali smo imali i odojčad, odnosno male bebe do godinu dana, u čijoj porodici su roditelji bili bolesni, pa su i one obolele. Međutim, osim temperature, malaksalosti, slabog apetita i slično, nije bilo drugih komplikacija", kaže pedijatrica.

Test na Covid se obično preporučuje ako temperatura traje duže, ali je terapija opet simptomatska – vitaminima, tečnostima, negom i odmorom.

U julu je u Severnoj Makedoniji prijavljeno 250 slučajeva COVID-19. U odnosu na jun zabeležen je desetostruki porast, kao i u odnosu na jul 2023. godine, navodi se u biltenu Instituta za javno zdravlje.

Najveći broj prijavljenih je iz Skoplja, a najveća incidencija je registrovana u Kavadarcima.

Registrovana je jedna preminula osoba u vezi sa COVID-19.

U laboratorijama je testirano ukupno 906 materijala, što je više nego duplo više od broja testiranih u odnosu na prošli mesec.

Od početka pandemije, do kraja jula ove godine, u Severnoj Makedoniji prijavljeno je ukupno 350.875 potvrđenih slučajeva COVID-19 i 9.992 umrlih, navodi Institut za javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG