Dostupni linkovi

Pjongjang preko granice u Južnu Koreju poslao još 600 balona sa smećem


Baloni sa smećem poslati iz Severne Koreje zakačili su se na dalekovode u Južnoj Koreji, 29. maj 2024.
Baloni sa smećem poslati iz Severne Koreje zakačili su se na dalekovode u Južnoj Koreji, 29. maj 2024.

Severna Koreja je preletela još 600 balona koji nose smeće preko granice, saopštila je u nedelju južnokorejska vojska.

U oblastima uz granici primećeno je osoblje u zaštitnim odelima kako skuplja gomile smeća u kojem ima svega od opušaka do komada kartona i plastike.

Baloni koji nose smeće u noći između 28. i 29. maja 2024.
Baloni koji nose smeće u noći između 28. i 29. maja 2024.

Južna Koreja je najnoviju provokaciju svog suseda s nuklearnim oružjem nazvala "iracionalnom". Ipak, za razliku od nedavnih lansiranja balističkih projektila, kampanja sa smećem ne krši sankcije UN izolovanom režimu Kim Džong Una.

Seul je upozorio na snažne kontramere ako Severna Koreja ne prekine bombardovanje balonima sa smećem, navodeći da je to u suprotnosti sa sporazumom o primirju kojim su okončana neprijateljstva u Korejskom ratu 1950-53.

Generalštab Južne Koreje pozvao je javnost da se kloni gomila smeća, iako "nisu pronađene nikakve opasne supstance".

Pjongjang je od utorka poslao oko 900 balona ka jugu, saopštio je Generalštab, dodajući da je najnoviji talas počeo da stiže u subotu kasno, pri čemu na svaki sat dolazi 20 do 50 balona.

Baloni sleću u severne provincije, uključujući glavni grad Seul i susednu oblast Gjeongi, u kojima živi skoro polovina stanovništva Južne Koreje.

Najnovija serija balona bila je puna "otpada kao što su opušci, otpadni papir, komadi tkanine i plastika", naveo je južnokorejski Generalštab.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje trebalo bi razmatra kako da odgovori na balone obnavljanjem propagandnih kampanja preko zvučnika duž granice sa Severnom Korejom, izvestila je južnokorejska agencija Jonhap.

Smeće doneto balonima iz Severne Koreje koje je fotografisalo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, 2. jun 2024.
Smeće doneto balonima iz Severne Koreje koje je fotografisalo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, 2. jun 2024.

Južna Koreja je u prošlosti emitovala propagandu protiv Kima ka Severnoj Koreji, što je razbesnelo Pjongjang.

Aktivisti U Južnoj Koreji su takođe slali svoje balone preko granice, ispunjene letcima, a ponekad i novcem, pirinčem ili USB memorijama napunjenim korejskim dramama.

Kada je Pjongjang počeo da šalje balone sa smećem, naveo je da su to "iskreni pokloni" kao odgovor na balone prepune propagande poslate u Severnu Koreju.

"Ako Seul odluči da nastavi emitovanje programa protiv Severa preko zvučnika duž granice, što Pjongjang ne voli isto koliko i balone protiv Kima, to bi moglo dovesti do ograničenog oružanog sukoba duž graničnih oblasti, kao što je u Zapadnom moru", rekao je Čeong Seong- Čang, direktor za Strategije korejskog poluostrva na institutu Sejong.

Lideri dve zemlje su se 2018. godine, tokom perioda poboljšanih međukorejskih odnosa, oba lidera saglasili da "potpuno prekinu sva neprijateljska dela jedni protiv drugih u svakom domenu", uključujući slanje letaka.

Južnokorejski parlament usvojio je 2020. zakon kojim se kriminalizuje slanje letaka u Severnu Koreju, ali je zakon – koji nije odvratio aktiviste – odbačen prošle godine kao kršenje slobode govora.

Kim Jo Džong, sestra Kim Jong Una, ismejala je Južnu Koreju zbog žaljenja na balone ove nedelje, rekavši da Severnokorejci jednostavno koriste svoju slobodu izražavanja.

Kampanja za smećem usledila je pošto su analitičari upozorili da Kim testira oružje pre nego što ga pošalje u Rusiju za upotrebu u Ukrajini, a ministar odbrane Južne Koreje je ovog vikenda rekao da je Pjongjang sada isporučio oko 10.000 kontejnera oružja u Moskvu, u zamenu za rusku satelitsku tehnologiju.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG