Dostupni linkovi

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenjem bivšeg ministra odbrane Rusije 


Tadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu (desno) i general Valerij Gerasimov glasaju na izborima 15. marta 2024.
Tadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu (desno) i general Valerij Gerasimov glasaju na izborima 15. marta 2024.

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenjem Sergeja Šojgua, bivšeg ruskog ministra odbrane kao i vodećeg generala Valerija Gerasimova zbog navodnih zločina počinjenih tokom invazije na Ukrajinu.

Postoje razumni razlozi zbog kojih je moguće povjerovati da "dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu najranije od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023." rečeno je iz Suda.

Ruski zvaničnici osumnjičeni su da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini.

Kako prenosi britanski The Guardian iz Sigurnosnog vijeća Rusije saopšteno je da su potjernice dio "hibridnog rata protiv Moskve."

Rusija nije članica Međunarodnog krivičnog suda, više puta je ponovila da je ukrajinska energetska infrastruktura legitimna vojna meta, te poriču da gađaju civile i civilne infrastrukture.

Ukrajina također nije članica ali su Sudu dodijelili nadležnosti za procesuiranje zločina počinjenih na njihovoj teritoriji.

Šojgu je prošlog mjeseca smjenjen sa ministarske pozicije i imenovan za sekretara Sigurnosnog vijeća. Na poziciji ministra odbrane bio je od 2012. godine. Poput njega i Gerasimov je šef osoblja od 2012. godine te je također komandir ruskih napora u ratu u Ukrajini.

Pored Šojgua i Gerasimova, Sud je izdao još šest potjernica protiv visokih ruskih zvaničnika od početka invazije. Među njima je i potjernica protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je osumnjičen zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Sud nema vlastitu policiju i oslanja se na države članice za hapšenja.

Međunarodni krivični sud osnovan je 2002. godine za procesuiranje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, genocida i zločina agresije onda kada države članice to ne žele ili ne mogu same da urade.

Izvor: Reuters, The Guardian
XS
SM
MD
LG