Dostupni linkovi

Schmidt informisao britanski Dom lordova o situaciji u BiH


Visoki predstavnik Christian Schmidt i Leo Docherty, član britanskog Parlamenta, London, 17. januar 2024. godine
Visoki predstavnik Christian Schmidt i Leo Docherty, član britanskog Parlamenta, London, 17. januar 2024. godine

U Bosni i Hercegovini se "mora uspostaviti izborni okvir u kojem se svaki glas broji i poštuje" poručio je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt tokom boravka u Londonu 17. januara.

Schmidt je to rekao tokom razgovora o situaciji u BiH sa članovima Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova Parlamenta Velike Britanije, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Schmidt je u Londonu boravio samo nekoliko dana nakon što je izjavio je da će se do kraja sedmice okupiti bosanskohercegovački politički lideri da još jednom pokušaju da se dogovore o "tehničkim izmjenama" Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nazvavši taj dan "Danom D" i najavio da će on intervenisati ako oni ne postignu dogovor.

Schmidt je prethodnih dana održao i niz razgovora sa političkim strankama, nakon što je istekao rok koji je 19. decembra dao vlatima u BiH da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču izbornog integriteta.

U suprotnom, ne budu li izmjene usvojene, najavio je da će nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je 29. decembra 2023. usvojio predlog izmjena Izbornog zakona BiH koje predviđaju i uvođenje novih tehnologija u glasački proces, te veća ovlaštenja za Centralnu izbornu komisiju BiH.

Da bi izmjene bile usvojene, potrebno je da ih potvrdi Dom naroda BiH. U entitetu Republika Srpska najavili su da neće priznati eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona, a predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, zaprijetio je takođe 'Danom D', ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kojem se otvara prostor da on (Schmidt) nešto nametne".

Vlasti RS na čelu sa Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata ne priznaju Schmidta za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN. U RS je usvojen i zakon kojim se onemogućava provođenje odluka visokog predstavnika, kojeg je Schmidt poništio.

Visoki predstavnik se, kako stoji u saopštenju, tokom boravka u Londonu zahvalio na kontinuiranoj podršci BiH, ali i na podršci Ujedinjenog Kraljevstva i OHR-u i mandatu visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim sporazumom.

U saopštenju OHR-a dodaje se da se Visoki predstavnik u Londonu sastao s Leom Dochertyjem, članom britanskog Parlamenta i ministrom za Evropu pri Kancelariji za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) Velike Britanije.

Razgovarao je i sa Jamesom Heappeyjem, članom Parlamenta i ministrom za oružane snage, Victorijom Billing, direktoricom za Evropu pri FCDO, te Osmanom Topčagićem, Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

XS
SM
MD
LG