Dostupni linkovi

Hrvatske vlasti tvrde da prodaja dijela Sberbanka u Fortenovi nije zakonita


Sberbank je pod sankcijama Evropske unije zbog invazije Rusije na Ukrajinu
Sberbank je pod sankcijama Evropske unije zbog invazije Rusije na Ukrajinu

Prodaja vlasničkog udjela ruskog Sberbanka arapskom poduzetniku Saifu Alktebiju nije zakonita, kazao je 4. studenog za Hrvatski radio državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i voditelj posebne državne Međuresorne stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja Frano Matušić.

On je podsjetio da je koncern Fortenova registriran u Nizozemskoj, i da je ta zemlja depozitar vlasničkih udjela u tom koncernu.

„Nizozemska je izuzetno važna, jer se bez odobrenja ne mogu prenijeti vlasnički udjeli. Sinoć, 3. studenog navečer dobili smo informaciju da niti je bilo zahtjeva za odobrenjima koja su potrebna da bi se ti vlasnički udjeli prenijeli, niti je Nizozemska izdala bilo kakvo odobrenje. Dakle, u ovom trenutku sasvim sigurno možemo reći da nije riječ o zakonitom postupku i da vlasnička prava neće biti prenesena.

Prema našim indikacijama od službi koje sudjeluju u ovom cjelokupnom procesu, imamo indikacije da je moguće da su neki hrvatski državljani sudjelovali u ovom pokušaju izbjegavanja sankcija“, kazao je državni tajnik.

Iz Sberbank je u četvrtak, 3. studenog, rečeno da je transakcija provedena u skladu sa svim međunarodnim pravnim normama.

U srijedu, 2. studenog navečer hrvatska PR agencija „Millenium Promocija“ poslala je priopćenje domaćim medijima da je poduzetnik iz Ujedinjenih arapskih emirata Saif Alktebi otkupio od ruske državne banke Sberbank, koja je pod europskim sankcijama, 43,4 posto udjela u koncernu Fortenova.

Iz koncerna Fortenova i hrvatske Vlade tada je rečeno da o toj transakciji nemaju nikakvu službenu informaciju.

Fortenova Grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane na području jugoistočne Europe, a nastala je nakon nagodbe vjerovnika bivšeg Agrokora u travnju 2019., kada su potraživanja od Agrokora pretvorena u udjele u restrukturiranom koncernu Fortenova.

Fortenova djeluje na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te zapošljava oko 50.000 ljudi.

Iako je opterećena sa 1,5 milijarde eura kredita, Fortenova posluje pozitivno i uredno vraća rate duga. I druga ruska banka VTB je svoj kredit Agrokoru zamijenila za sedam posto vlasništva u Fortenovi. I VTB je pod sankcijama.

Proteklog tjedna propali su pregovori da četiri hrvatska mirovinska fonda kupe Sberbankov udio u Fortenovi, zbog toga što se vlasnik jednog od njih, njemački osiguravatelj Allianz, tome usprotivio.

XS
SM
MD
LG