Dostupni linkovi

Savjet ministara BiH nije izdvojio novac za održavanje izbora


Sjednica Savjeta ministara BiH u Sarajevu, 26. maj 2022.
Sjednica Savjeta ministara BiH u Sarajevu, 26. maj 2022.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) nije izdvojio novac za sprovođenje Opštih izbora na sjednici 26. maja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ovog tijela.

Kako je rečeno za RSE, ministri nisu ni raspravljali o ovoj odluci, jer je nije bilo na dnevnom redu.

Tom odlukom bi se trebalo izdvojiti 12,6 miliona KM (6,3 miliona evra), koliko je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, za organizaciju i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2022-2024. godine.

Predlagač dokumenta je Ministarstvo finansija i trezora iz kojeg je ranije saopšteno da su globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH zadati okviri za budžet institucija BiH za 2022. godinu u iznosu od 1.073.600.000 KM (oko 536 miliona evra), od čega 865.500.000 KM od indirektnih poreza, a ostatak su vlastiti prihodi.

Iz Savjeta ministara je saopšteno da "dokument okvirnog budžeta prioritetno, između ostalog, podržava nastavak reformi u vezi sa ispunjavanjem uslova za Evropsko partnerstvo, daljnje provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te osiguranje sredstava za provođenje opštih izbora 2022. godine i lokalnih izbora 2024. godine, kao i osiguranje potrebnih sredstava za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika u ovom periodu".

Podsjećaju da su stvoreni uslovi da nadležno ministarstvo pripremi i Savjetu ministara BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Nakon usvajanja nacrta, ovaj dokument se upućuje Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, nakon čega ka čeka konačno usvajanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

BiH funkcioniše bez budžeta već drugu godinu, a institucije se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

OHR: Nema prepreka za odobravanje novca za izbore

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, saopšteno je da ne postoji prepreka da Savjet ministara odobri potrebna sredstva za izbore, ni u smislu relevantnih propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

U objavi na Tviteru, OHR ističe da "Zakon o finansiranju institucija BiH dopušta Savjetu ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom perioda privremenog finansiranja".

Dodaju da "Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele".

OHR je objavom demantovao navode iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH koja tvrdi da Savjet ministara BiH ne može osigurati sredstva za Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, jer bi takva odluka bila nezakonita.

Ambasadori Kvinte tražili finansiranje izbora

Dan ranije, 25. maja, ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije (tzv. "zemalja Kvinte") te Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Bosni i Hercegovini (OSCE) uručili su "hitan demarš" Savjetu ministara BiH u kojem su naglasili da se "izbori moraju adekvatno finansirati".

Ispred Savjeta ministara BiH, sastanku su prisustvovali predsjedavajući, Zoran Tegeltija i njegova zamjenica i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, nije bio prisutan.

Upravo na tom sastanku je predloženo da se na današnjoj sjednici Savjeta ministara ponovo predloži odluka o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Ovu odluku su na ranijoj sjednici Savjeta ministara odbili ministri iz HDZ BiH, sem Bevande, i Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde), uz obrazloženje da bi bila nezakonita.

CIK BiH raspisao je 4. maja 2022. opšte izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Na opštim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te poslanike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG