Dostupni linkovi

Saudijski disident dobio nalog za deportaciju iz Bugarske


Al-Kalidi se boji za svoju bezbjednost u slučaju povratka u Saudijsku Arabiju (arhivska fotografija)
Al-Kalidi se boji za svoju bezbjednost u slučaju povratka u Saudijsku Arabiju (arhivska fotografija)

Saudijski disident koji je bezuspješno tražio azil u Bugarskoj je rekao agenciji AFP u nedjelju, 11. februara da je dobio nalog za deportaciju, te da strahuje da će vrlo brzo biti poslat nazad u Saudijsku Arabiju.

"Dobio sam nalog za deportaciju prije nego što je zaključen moj zahtjev za azil", rekao je AFP-u Abd al-Rahman al-Kalidi iz svoje pritvorske ćelije u Sofiji, istakavši da je o nalogu obaviješten 7. februara.

Meri Loulor (Mary Lawlor), specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija o situaciji branilaca ljudskih prava, poručila je preko društvenih mreža prošle sedmice da je "neminovna deportacija" Kalidija "izuzetno uznemirujuća", rekavši da je Saudijska Arabija "opasno mjesto".

Kalidi je tokom 2011. godine bio aktivan tokom rijetkih demonstracija na istoku Saudijske Arabije, gdje je skoncentrisana šiitska manjina, nakon ustanaka u okviru "Arapskog proljeća" širom Bliskog istoka.

Pobjegao je u Tursku 2013. godine, te prepješačio do Bugarske 2021. kada mu je istekao pasoš, te je tražio zaštitu u Evropskoj uniji.

Bugarske vlasti su 2022. zaključile da nije adekvatno prikazao da će biti suočen sa progonom kada se vrati u rodnu zemlju, tvrdi bugarski advokat koji je radio na slučaju, i dao izjavu pod uslovom anonimnosti.

Kalidi je htio da se žali na tu odluku, kada je obaviješten o nalogu za deportaciju.

Pod vlašću krunskog princa Mohameda bin Salmana, de facto vladara koji je postao prvi u nasljednoj liniji 2017. godine, u Saudijskoj Arabiji je počeo žestok obračun sa nemirima, tvrde grupe za zaštitu ljudskih prava i aktivisti.

Kalidijevi strahovi za njegovu bezbjednost su pojačani prošle godine, kada je Hasan al-Rabi, takođe saudijski disident, izručen iz Maroka, gdje je tražio privremeno utočište.

"Ako budem deportovan u Saudijsku Arabiju slijedi mi zatvor, nepošteno suđenje, mučenje, prisilan nestanak, čak i pogubljenje", kazao je 30-godišnji otac dvoje djece.

Dodaje da je "pribjegao Evropskoj uniji, gdje ljudi imaju vrijednost, a nalazim se u 'limbu' kao da sam u Saudijskoj Arabiji".

Bugarska Državna agencija za nacionalnu bezbjednost nije odmah odgovorila na zahtjev za pitanja o slučaju u nedjelju.

Adela Kačaunova iz bugarskog Helsinškog odbora, grupe za ljudska prava, rekla je AFP-u da advokati do ponedjeljka mogu da ulože prigovor na nalog za deportaciju.

Ako sud odbaci žalbu, njena organizacija je spremna da sa ovim slučajem u roku od "nekoliko sati" ide na Evropski sud za ljudska prava.

"Već smo spremni sa tekstom", rekla je te dodala da Evropski sud "odgovara veoma brzo" na slične zahtjeve.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG