Dostupni linkovi

Peti paket sankcija EU za Rusiju, Brisel zabranjuje uvoz uglja


Predsednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen

Evropska komisija (EK) je predložila peti paket sankcija protiv Rusije, nakon snimaka zločina u Buči, gradu u blizini prestonice Kijeva.

Prema rečima predsednice EK, Ursule fan der Lajen (von der Leyen) najnoviji paket ima šest stubova.

  • zabrana uvoza uglja iz Rusije u vrednosti od četiri milijarde evra godišnje
  • potpuna zabrana transakcija za četiri ključne ruske banke, među kojima je VTB, druga najveća ruska banka
  • zabrana pristupu lukama EU ruskim plovilima i plovilima kojima upravlja Rusija
  • dalje ciljane zabrane izvoza vredne 10 milijardi evra, u oblastima u kojima je Rusija ranjiva, poput kvantnih računara i naprednih poluprovodnika, ali i osetljivih mašina i transportne opreme
  • konkretne nove zabrane uvoza, vredne 5,5 milijardi evra, da bi se smanjio protok novca Rusije i njenih oligarha, na proizvode od drveta do cementa, od morskih plodova do alkoholnih pića
  • opšta zabrana EU za učešće ruskih kompanija u javnim nabavkama u državama članicama, ili isključenje svake finansijske podrške, bilo evropske ili nacionalne, ruskim javnim telima

Urusla fan der Lajen je takođe najavila proširenje liste pojedinaca kojima će se zabraniti ulazak u EU.

Personom-non grata proglašeno je nekoliko zvaničnika stalne misije Ruske Federacije pri Evropskoj uniji.

“Ali to nije sve. Radimo na dodatnim sankcijama, uključujući uvoz nafte, i razmišljamo o nekim idejama koje su predstavile države članice, kao što su porezi ili specifični kanali plaćanja kao što je depozitni račun”, najavila je predsednica EK na Twiteru.


Inače, ovaj predlog Evropske komisije treba da potvrde države članice Evropske unije, na sastanku koji će biti održan u sredu, 6. aprila.

Najnoviji paket sankcija protiv Rusije dolazi nakon što je Ukrajina, u subotu, 2 aprila objavila slike mrtvih civila na ulicama grada smeštenog 37 kilometara severozapadno od Kijeva.

Ukrajinske snage su vratile kontrolu nad cijelom kijevskom regijom i oslobodile gradove od ruskih trupa.

Prema predsednici Evropske komisije, ovi zločini ne mogu i neće ostati bez odgovora, te da počinioci ovih gnusnih zločina ne smeju ostati nekažnjeni.

“Rusija vodi surov i nemilosrdan rat, ne samo protiv hrabrih trupa Ukrajine, već i protiv njenog civilnog stanovništva. Važno je održati najveći pritisak na Putina i rusku vladu u ovoj kritičnoj tački”, izjavila je Fon der Lajen prilikom objavljivanja novog predloga sankcija.

Ona je mišljenja da su prva četiri paketa snažno su pogodila i ograničila političke i ekonomske opcije Kremlja, te da su “rezultati opipljivi”.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, nakon čega su uz EU i Sjedinjene Države i nekoliko zemalja Azije uveli sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG