Dostupni linkovi

Specijalni sud u Hagu ponovo će razmatrati smanjenje kazne bivšem komandantu OVK Salihu Mustafi


Salih Mustafa u Hagu, decembar 2022.
Salih Mustafa u Hagu, decembar 2022.

Vijeće Vrhovnog suda Kosova, koje djeluje u okviru Specijalnog suda u Hagu, poništilo je iz proceduralnih razloga kaznu za ratne zločine Salihu Mustafi i ponovno vratilo njegov predmet apelacionom vijeću koje će mu ponovo odrediti kaznu.

Kako je saopštio sud, ta odluka donijeta je po zahtjevu za zaštitu zakonitosti koji je podnijela Mustafina odbrana.

Mustafa, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), prvobitno je osuđen u decembru 2022. na 26 godina zatvora za protuzakonito ubistvo, samovoljno pritvaranje i mučenje.

U decembru 2023. Žalbeno vijeće Specijalnog suda u Hagu smanjilo mu je kaznu od 26 godina na 22 godine zatvora, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo – inače poznato kao Specijalni sud – istražuju navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, počinjene nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Sjedište suda je u Hagu u Nizozemskoj, ali radi prema zakonima Kosova.

Kako će suditi Specijalni sud Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Specijalni sud je u saopštenju za javnost 30. jula saopštio da je Vrhovno vijeće, nakon Mustafinog zahtjeva za zaštitu zakonitosti, njegov predmet vratilo u žalbeni postupak, na razmatranje smanjenja kazne.

Zaštita zakonitosti je pravni lijek, kojim se želi ispraviti eventualna greška u sudskom postupku.

"Vijeće je mišljenja da bi Žalbeno vijeće nakon analize sudske prakse trebalo da ima mogućnost da ocijeni da li je kazna od 22 godine zatvora za Mustafu i dalje razumna", rečeno je, između ostalog, u odluci Vrhovnog suda.

Mustafa je bio prva osoba kojoj je Specijalni sud izrekao kaznu u vezi sa optužbama za ratne zločine.

Sud je u julu ove godine osudio i Pjetra Šalju (Pjeter Shala) na 18 godina zatvora za ratne zločine.

Prema Sudu, žrtve su uglavnom bili kosovski Albanci, koji su pretrpili štetu od drugih kosovskih Albanaca.

Ranije su Specijalizovana vijeća u Hagu zbog ometanja sprovođenja pravde osudila bivše šefove Boračke organizacije OVK Hisnia (Hysni) Gucatija i Nasima Haradinaja, ali su kasnije pušteni uz kauciju.

Pored Mustafe i Šalje, suđenja koje se vode protiv bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), bivšeg šefa Demokratske partije Kosova Kadria Veseljija (Veseli), bivšeg člana Glavnog štaba OVK Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i bivšeg portparola OVK, Jakupa Krasnićija (Krasniqi) su u toku.

XS
SM
MD
LG