Dostupni linkovi

SAD apelovale na svoje državljane da napuste Liban zbog straha od sukoba s Izraelom


Čovek na mopedu pokazuje prstima znak za pobedu dok prolazi pored bilborda sa likom ubijenog glavnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, dan posle njegove sahrane, Liban,2. avgusta 2024.
Čovek na mopedu pokazuje prstima znak za pobedu dok prolazi pored bilborda sa likom ubijenog glavnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, dan posle njegove sahrane, Liban,2. avgusta 2024.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Libanu pozvala je 3. avgusta svoje građane da napuste tu zemlju "na bilo koji dostupan način", usred straha od sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha i šireg regionalnog sukoba.

Uprkos obustavi i otkazivanju letova, "opcije komercijalnog prevoza za napuštanje Libana ostaju dostupne", navodi se u saopštenju ambasade.

"Podstičemo one koji žele da odu iz Libana da rezervišu bilo koju kartu koja im je dostupna, čak i ako taj let ne poleti odmah ili ne prati rutu prvog izbora", navela je Ambasada SAD.

I Vlada Velike Britanije pozvala je svoje građane u Libanu da odmah napuste tu zemlju.

"Napetost je visoka i situacija može brzo da se pogorša", naveo je u saopštenju britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami (David Lammy).

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) izjavio je 2. avgusta da Sjedinjene Države nameravaju da ojačaju svoje defanzivne vojne kapacitete na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje trupe tamo i svog saveznika Izrael.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Joe Biden) u petak je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da brzo postigne sporazum o primirju u Pojasu Gaze.

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanija. Hanijevo ubistvo se dogodilo 31. jula, palestinska islamistička grupa Hamas, libanski Hezbolah i Teheran ga pripisuju Izraelu.

Njegova smrt dogodila se dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur, kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na celi Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

XS
SM
MD
LG