Dostupni linkovi

SAD daje Izraelu 30 dana da poveća pomoć Gazi ili riskira smanjenje vojne podrške


Palestinska djeca posmatraju dok odrasli pregledavaju štetu na mjestu izraelskog napada na šatorski kamp koji pruža utočište raseljenim osobama u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, 15. oktobra, 2024.
Palestinska djeca posmatraju dok odrasli pregledavaju štetu na mjestu izraelskog napada na šatorski kamp koji pruža utočište raseljenim osobama u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, 15. oktobra, 2024.

Prva humanitarna pomoć u protekle dvije sedmice stigla je u sjevernu Gazu, dok Sjedinjene Američke Države traže od Izraela da u narednih mjesec dana poveća dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze – ili se suoči sa smanjenjem američke vojne podrške u sukobu sa Hamasom, palestinskom militantnom organizacijom.

Istovremeno čelnik Agencije UN za palestinska izbjeglice (UNRWA) upozorava da je ta organizacija blizu moguće tačke sloma njenih operacija u Pojasu Gaze zbog sve komplikovanijih uslova.

Palestinski zdravstveni zvaničnici također su u srijedu tražili humanitarni koridor za tri bolnice na sjeveru Pojasa Gaze koje su blizu kolapsa jer su izraelske trupe odsjekle to područje tokom skoro dvije sedmice teških borbi protiv Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Doktori u bolnicama Kamal Adwan, Al-Awda i indonezijskim bolnicama – odbili su da napuste svoje pacijente uprkos naredbama za evakuaciju koje je izdala izraelska vojska na početku velikog napada na područje Jabalia na sjeveru Gaze prije 12 dana.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, Crveni krst i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odigraju svoju humanitarnu ulogu otvaranjem koridora prema našem zdravstvenom sistemu", rekao je Hussam Abu Safiya, direktor bolnice Kamal Adwan.

U Jabaliji, u kojoj se nalazi jedan od osam historijskih izbjegličkih kampova u Gazi, izraelske trupe su bile početkom rata, ali su militanti Hamasa ponovo uspostavili uporište u tom području.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je nova izraelska ofanziva ubila oko 350 Palestinaca u Jabaliji i obližnjim područjima. U gradu Gazi u srijedu je u izraelskom vazdušnom napadu na kuću poginulo 13 ljudi, rekli su medicinski zvaničnici.

Zahtjev SAD

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Izraela da u narednih mjesec dana poveća dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze – ili se suoči sa smanjenjem američke vojne podrške u sukobu sa Hamasom, palestinskom militantnom organizacijom.

Američki državni sekretar Antony Blinken i sekretar za odbranu Lloyd Austin prenijeli su u pismu izraelskim zvaničnicima zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze, tražeći, kako je navedeno, hitne i održive akcije vlasti – da bi se poboljšala situacija.

Blinken i Austin su u pismu izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru, ukazali na konkretne korake koje je Izrael potrebno da preduzme u roku od 30 dana.

Obuhvataju i dozvolu za ulazak u Pojas Gaze najmanje 350 kamiona sa pomoći kroz četiri dostupna prelaza i otvaranje petog, kao i privremeno obustavljanje sukoba da bi se omogućila isporuka pomoći.

Traži se i ukidanje naloga za evakuaciju palestinskih civila kada za time nema, kako je naznačeno, operativnih potreba, piše Glas Amerike (VOA).

"Neuspjeh u demonstraciji trajnoj posvećenost primjeni i održavanju mjera može imati implikacije na američku politiku i relevantne američke zakone", ukazano je u pismu američkih državnika.

Pominje se i američki zakon koji zabranjuje dostavljanje vojnih sredstava državama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

Palestinci nastoje pobjeći sa sjevera Gaze usred novih borbi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

U američkoj javnosti se tokom posljednje godine ukazivalo na mogućnost da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje tokom vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken i Austin u pismu pominju memorandum američkog predsjednika Joea Bidena o nacionalnoj bezbjednosti kojim se od State Departmenta zahtijeva da informiše Kongres o tome krši li izraelska upotreba američkog naoružanja američko ili međunarodno pravo.

"Tokom nekoliko mjeseci, količina humanitarne pomoći koja je poslata u Pojas Gaze opala je za više od 50 posto, a količina isporučena u septembru bila je najniža u bilo kojem mjesecu tokom prošle godine", upozorili su Blinken i Austin.

Sjedinjene Države su mjesecima, čak i u vrijeme borbi protiv Hamasa, od Izraela zahtijevale da povećaju dostavu hrane, vode, medicinskih zaliha i goriva palestinskim civilima.

Napore su otežale krađe humanitarne pomoći militanata Hamasa, borbe u blizini punktova za istovar, kao i sporenja u vezi sa područjima sa kojih bi bili dopremljeni u Pojas Gaze.

Uprkos pozivima dijela članova Kongresa da se Izraelu obustavi vojna pomoć kao vid pritiska u svrhe postizanja primirja, Sjedinjene Države su nastavile snabdijevanje.

Protekle sedmice, američki predsjednik je Pentagonu naložio isporuku naprednih sistema protivraketne odbrane i raspoređivanje američkih vojnika koji će njima rukovali.

Zahtjev Sjedinjenim Država Izraelu da pospješi humanitarnu pomoć Palestincima upućen je u trenutku intenziviranja napada na ekstremiste Hezbolaha u Libanu i Hamasa u sjevernoj Gazi.

Hezbolah i Hamas, koje je SAD označio kao terorističke grupe, Iran finansijski i vojno podržava.

Takođe, Sjedinjene Države su se, protekle sedmice u Savjetu bezbjednosti založile da Izrael što prije treba da poboljša, kako je navedeno, katastrofalne uslove u kojima žive palestinski civili u Pojasu Gaze i prestane da intenzivira njihovu patnju ograničavanjem isporuka pomoći.

Upozorenje UNRWA

Šef UNRWA Philippe Lazzarini rekao je da bi ta agencija UN za palestinske izbjeglice mogla doći do tačke da više neće moći djelovati.

"Vrlo smo blizu moguće tačke sloma. Kada će to biti? Ne znam. Ali veoma smo blizu toga", rekao je Lazzarini na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je naveo da se agencija suočava s kombinacijom finansijske i političke prijetnje njenom postojanju, pored poteškoća u svakodnevnim operacijama, jer je pomoć dodatno očajnički potrebna zbog prijetnje bolesti i gladi.

UNRWA pruža obrazovanje, zdravstvo i pomoć milionima Palestinaca u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu i Siriji.

Lazzarini je rekao da postoji stvarni rizik da bi s dolaskom zime s obzirom na oslabljene imunološke sisteme kod stanovnika, glad ili akutna pothranjenost mogla postati vjerovatna.

UNRWA dugo ima napete odnose s Izraelom, što se naglo pogoršalo od početka rata u Gazi.

Izraelski čelnici u januaru su optužili osoblje UNRWA-e za saradnju s Hamasovim militantima u Gazi, što je navelo neke donatore da obustave finansiranje, iako su mnoge od tih odluka u međuvremenu poništene. UN su pokrenule istragu o optužbama Izraela i otpustile devet zaposlenih.

Uz izveštaj Reutersa
XS
SM
MD
LG