Dostupni linkovi

Biden savetuje Izrael da ne napada iranska nafta postrojenja


Predsednik SAD Džo Bajden govori u sali za brifinge u Beloj kući gde je neočekivano došao, 4. oktobar 2024.
Predsednik SAD Džo Bajden govori u sali za brifinge u Beloj kući gde je neočekivano došao, 4. oktobar 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) savetovao je u petak Izrael da ne napada iranska naftna postrojenja i izjavio da pokušava da okupi svet da se izbegne sveopšti rat na Bliskom istoku.

Bajden je u iznenađujućem pojavljivanju u Sali za pres konferenciji u Beloj kući rekao da bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu "trebalo da se seti" američke podrške Izraelu kada bude odlučivao o sledećim koracima.

"Da sam na njihovom mestu, razmišljao bih o drugim alternativama mimo udara na naftna polja", rekao je Bajden novinarima, upitan o njegovim komentarima dan ranije da Vašington sa svojim saveznikom Izraelom razgovara o mogućnosti takvih udara.

Bajden je dodao da Izraelci "nisu zaključili šta će da urade u smislu napada" iz odmazde za veliki napad balističkih raketa Irana na Izrael u utorak i da se "o tome još razgovara".

Bajdenovo pojavljivanje na čuvenom podijumu u sobi za brifing nije bilo najavljeno, što je iznenadilo novinare. Nikada ranije tamo nije govorio za skoro četiri godine svog mandata.

Predsednik SAD je rekao da daje sve od sebe da se izbegne konfrontacije punih razmera na Bliskom istoku, gde Izrael bombarduje Liban u pokušaju da uništi Hezbolah kojeg podržava Iran. Tu libansku grupu SAD smatraju terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija stavila na crnu listu njeno naoružano krilo, ali ne i političku stranku koja ima mesta u libanskom parlamentu

"Glavna stvar koju možemo da uradimo je da pokušamo da okupimo ostatak sveta i naše saveznike da učestvuju... da se ovo smanji", rekao je on novinarima.

"Ali kada imate (iranske) proksije iracionalne kao što su Hezbolah i (jemenski) Huti to je teško odrediti", rekao je on.

Tenzije između Irana i Izraela su visoke dok Izrael razmatra opcije za odgovor na napad Teherana balističkim projektilima u utorak koji je Iran izveo kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Libanu.

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Bajden je takođe upitan da li misli da Netanijahu neangažovanjem u diplomatskim naporima pokušava da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora 5. novembar na kojima se bivši republikanski predsednik Donald Tramp (Trump) suočava s potpredsednicom SAD Kamalom Haris (Harris).

"Da li pokušava da utiče na izbore, ne znam, ali ne računam na to", rekao je Bajden i dodao: "Nijedna administracija nije učinila više da pomogne Izraelu od mene".

Poslednje nasilje u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuo je Hamasa – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – napadom 7. oktobra prošle godine na Izrael kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi a oko 250 uzeto za taoce.

U potonjim napadima Izraela na Pojas Gaze kojom upravlja Hamas ubijeno je, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, više od 41.000 ljudi, dok je raseljeno skoro celokupno stanovništvo priobalne palestinske teritorije.

U poslednjim vojnim akcijama Izraela u Libanu protiv Hezbolaha ubijene su stotine ljudi, dok je milion raseljeno.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG