Dostupni linkovi

Trump kaže da neće biti druge debate s Harris


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp posle debate s demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris, Filadelfija, SAD, 10. septembar 2024.
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp posle debate s demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris, Filadelfija, SAD, 10. septembar 2024.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavio je u četvrtak da neće učestvovati u još jednoj debati protiv svoje rivalke na predsedničkim izborima Kamale Haris (Harris) uoči izbora 5. novembra, pošto je nekoliko anketa pokazalo da ga je pobedila u prvom duelu.

"TREĆE DEBATE NEĆE BITI!", napisao je republikanski predsednički kandidat na sajtu društvenih medija Truth Social, nakon debate s predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) u junu i potpredsednicom Harisa ranije ove nedelje.

S druge strane, Haris je pristalicama na skupu u Severnoj Karolini u četvrtak rekla da veruje da se američkim biračima duguje još jednu debatu između nje i Trampa.

Iako je Tramp hvalio svoj učinak u utorak protiv Haris, šest republikanskih donatora i tri Trampova savetnika koji su govorili za Rojters rekli su da misle da je Haris pobedila u debati uglavnom zato što Tramp nije mogao da se drži svoje poruke.

Debata je privukla 67,1 milion televizijskih gledalaca, pokazuju podaci Nilsena (Nielsen).

Dok je Tramp u svom postu rekao da su ankete pokazale da je pobedio u debati, nekoliko anketa je pokazalo da ispitanici smatraju da je Haris bila bolja.

Među biračima koji su rekli da su čuli barem nešto o debati, 53 odsto je reklo da je Haris pobedila, a 24 odsto je reklo da je pobedio Tramp, pokazuje anketa Rojters/Ipsos objavljena u četvrtak.

Anketa je pokazala da 54 odsto registrovanih birača veruje da je jedna debata između Trampa i Harisa dovoljna, dok je 46 odsto želelo drugu debatu.

U predsedničkoj debati pristalice oboje kandidata vide pobedu za svoju stranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Većina ljudi koji su gledali debatu rekla je da je Haris bila bolja od Trampa, pokazala je anketa CNN-a objavljena ubrzo posle debate. Anketa Jugova (YouGov) je pokazala da je 54 odsto ispitanih reklo da je Haris pobedila, dok je 31 odsto reklo da je Tramp pobedio.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG