Dostupni linkovi

Harris ide u napad u žestokoj debati sa Trumpom


Prenos predsjedničke debate između republikanskog kandidata Donalda Trumpa i demokratske kandidatkinje Kamale Harris. 10. septembar 2024.
Prenos predsjedničke debate između republikanskog kandidata Donalda Trumpa i demokratske kandidatkinje Kamale Harris. 10. septembar 2024.

Ulozi nisu mogli biti veći.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegova demokratska protivnica, potpredsjednica Kamala Harris, ušli su rame uz ramen na anketama u zadnju fazu kampanje sa ishodom njihove prve, i vjerovatno jedine, debate koja ima potencijal da jednog od njih katapultira u jasno vodstvo samo 56 dana prije izbora.

Sukob Haris i Trampa oko rata u Ukrajini u oštroj predsedničkoj debati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ako je to tako - veliko "ako" jer su mišljenjima o dva kandidata u dobroj mjeri učvršćena - prednost će gotovo sigurno dobiti Harris.

Bivši predsjednik je počeo dovoljno dobro, kritikujući Harris zbog toga kako se administracija bavi ekonomijom i imigracijom, dva najvažnija pitanja za glasače. Pod predsjednikom Joeom Bidenom i Harris, američka inflacija je skočila, što je naškodilo Amerikancima srednje i niže klase, dok je ilegalna imigracija porasla, vršeći pritisak na gradske budžete.

Harris, koja je na početku djelovala nervozno, brzo je našla uporište kada se tema okrenula abortusu, njenoj jačoj strani, optužujući Trumpa da oduzima slobodu ženama. Trump je podržao odluku Vrhovnog suda iz 2022. da poništi skoro 50 godina star savezni zakon koji dozvoljava prekid trudnoće, rekavši da savezne države treba da odluče da li će to dozvoliti i pod kojim uslovima.

Tramp se suočio sa lažnim tvrdnjama o rasi Kamale Haris
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Od tog momenta, Harris je uspjela u onome što se činilo kao jedan od njenih glavnih zadataka: da podstakne svog protivnika na nepredviđenu priču o sebi i prošlosti, dozvoljavajući joj da ga optuži da nije fokusiran na američkog glasača.

Harris je dobila nekoliko teških udaraca dok je pokušavala da Trumpove navodne prednosti pretvori u slabosti. Ona je optužila Trumpa da je napravio užasan dogovor sa talibanima uoči povlačenja SAD iz Afganistana, rekla je da će ga ruski predsjednik Vladimir Putin "pojesti za ručak" i da mu se strani lideri "smiju".

Tramp je uzvratio tako što je Harris proglasio "marksistom", povezujući je sa predsjednikom Bidenom, i naglašeno pitajući zašto nije ispunila svoje planove poslije tri godine na funkciji.

Harris je imala još jedan cilj tokom debate. A to je da se jasno odredi pred biračima, govoreći im gdje stoji po ključnim pitanjima. Nedavna anketa pokazala je da više od četvrtine birača ne poznaje dobro 59-godišnju potpredsjednicu.

Harris se pojavila kao vjerovatni demokratski kandidat prije samo sedam nedelja i od tada je uglavnom izbjegavala medije, dajući samo jedan veliki intervju. To je predsjedničku debatu učinilo još presudnijom za njenu izbornu kampanju.

U prvoj debati sukob Haris i Trampa oko povlačenja SAD-a iz Avganistana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Harris se dotakla nekih prijedloga politike, kao što je podržavanje veće poreske olakšice za djecu, ali nije ulazila u detalje u kojima bi objasnila način na koji bi ova ideja bila finansirana, ostavljajući pitanje da li je to bilo dovoljno da zadovolji glasače.

Sa svoje strane, 78-godišnji Trump je morao da pokaže uzdržanost i usredsredi svoje napade na ranjive tačke Harris, kao što su imigracija i ekonomija. Iako je u ovom drugom možda uspio, u prvom je ponekad lutao, gubeći fokus i praveći oštar kontrast u odnosu na jasan nastup Harris.

Moderatori debate su nekoliko puta provjeravali činjenice o bivšem predsjedniku, uključujući i upadljivu tvrdnju da imigranti jedu kućne ljubimce u gradu u Ohaju, za šta su rekli da nisu pronašli dokaze. Ali bilo je kritika Trumpovih pristalica da moderatori nisu provjerili činjenice koje je iznosila Harris, koja je izrekla pogrešnu tvrdnju da je nezaposlenost pod Trumpom bila najgora od vremena Velike depresije.

Izbore, koji će biti održani 5. novembra, gotovo sigurno će odrediti relativno mali broj neodlučnih birača u sedam neodlučnih država (swing states). Trump i Harris su morali da ih ubijede ko je od njih dvoje bolji kandidat.

U predsedničkoj debati pristalice oboje kandidata vide pobedu za svoju stranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Izborni štab Harris očigledno je smatrao da je njihova kandidatkinja imala bolji nastup, pozivajući odmah na drugu debatu. Na ovaj poziv Trump je odgovorio da dolazi zato što je Harris "večeras teško izgubila" u debati.

Sada se postavlja pitanje da li će debata napraviti razliku na jedinom mjestu koje je važno - na glasačkim listićima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG