Dostupni linkovi

SAD poslije izraelskog napada na Iran: Podrška samoodbrani Izraela


Američki ministar odbrane Lloyd Austin, oktobar 2024.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin, oktobar 2024.

Nakon izraelskog napada na Iran američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u telefonskom razgovoru s izraelskim ministrom obrane da SAD podržava pravo Izraela na samoodbranu.

"Ministar Austin ponovno je potvrdio čvrstu predanost SAD-a sigurnosti i pravu Izraela na samoodbranu", navodi se u objavi Pentagona.

Dva iranska vojnika ubijena su u izraelskom napadu na Iran, objavila je iranska novinska agencija Tasnim pozivajući se saopštenje vojske, nakon tri izraelska talasa napada na iranske vojne ciljeve 26. oktobra.

U saopćenju, iranska vojska navodi da su vojnici poginuli "dok su se suprotstavili projektilima" koje je ispalio Izrael. Više detalja bit će objavljeno "uskoro", navodi se.

Navodi iranske vojske nisu se odmah mogli nezavisno potvrditi.

Izraelska vojska izvela je u subotu rano ujutro 26. oktobra tri talasa "preciznih udara na vojne ciljeve u Iranu", dok se niz ekslplozija čulo iznad Teherana.

"Udari su odgovor na kontinuirane napade režima u Iranu na državu Izrael", objavili su iz izraelske vojske.

Austin je razgovarao s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom kako bi dobio novosti o izraelskim napadima na Iran.

Austin je rekao da je SAD predan obrani američkog osoblja, Izraela i partnera u cijeloj regiji od Irana i terorističkih grupa koje podržava Iran.

Ministar je takođe rekao da su SAD odlučile "spriječiti bilo kojeg aktera da iskorištava napetosti ili širi sukob u regiji".

Sjedinjene Države pozvale su Teheran da ne eskalira sukob nakon izraelskih napada u subotu, 26. oktobra.

"Pozivamo Iran da zaustavi svoje napade na Izrael kako bi ova runda neprijateljstava mogla završiti bez daljnje eskalacije", rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett, prenosi francuska novinska agencija AFP.

"Njihov odgovor je bila vježba samoodbrane, konkretno izbjegavanje naseljenih područja i fokusiranje isključivo na vojne ciljeve, za razliku od iranskog napada na Izrael, kada je meta bio najnaseljeniji grad u Izraelu", dodao je.

XS
SM
MD
LG