Dostupni linkovi

Biden izjavio da bi mogao da odustane od trke ako bi imao zdravstveni problem


Predsednik SAD Džo Bajden 16. jul 2024.
Predsednik SAD Džo Bajden 16. jul 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da bi mogao da preispita svoju kandidaturu za izbore u novembru ako se pojavi "zdravstveno stanje", dok sve više članova njegove Demokratske partije traži da se povuče iz trke.

"Ako bih imao neko medicinsko stanje koje se pojavilo, ako neko, ako lekari dođu i kažu 'imate ovaj problem, onaj problem", rekao je Bajden odgovarajući na pitanje šta bi ga navelo dase povuče iz trke tokom intervjua za afroamerički mediji BET tokom intervjua snimljenog u utorak koji je delimično objavljen u sredu.

On je dodao da mu nijedan od njegovih lekara nije rekao da ima ozbiljan zdravstveni problem.

Uticajni kalifornijski demokrata Adam Šif (Schiff) je poslednji u nizu istaknutih demokrata koji su pozvali Bajdena da odustane od kandidature.

"Iako je izbor da se povuče iz kampanje samo na predsedniku Bajdenu, verujem da je vreme da prenese palicu", rekao je Šif u sredu. "Čineći to, osigurao bi svoje nasleđe liderstva tako što će nam dozvoliti da pobedimo Donalda Trampa na predstojećim izborima".

Skoro 20 demokrata iz Kongresa pozvalo je javno Bajdena da se povuče iz predsedničke trke posle njegovog lošeg nastupa u debati prošlog meseca protiv republikanskog kandidata, bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump).

Izvor: AFP, AP
XS
SM
MD
LG