Dostupni linkovi

Ruskinja Elena Koposova podnela novi zahtev za stalno nastanjenje u Srbiji


Elena Koposova u Beogradu, mart 2024.
Elena Koposova u Beogradu, mart 2024.

Ruskinja Elena Koposova podnela je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije novi zahtev za stalno nastanjenje.

Prethodni zahtev Koposove za stalno nastanjenje je odbijen. Njoj je u februaru bilo naloženo da u roku od 30 dana napusti Srbiju, pod obrazloženjem da predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Nakon javne kampanje i peticije, MUP je u martu usvojio njenu žalbu i odobrio joj privremeni boravak.

Njenom suprugu i dvojici sinova je u martu odobreno stalno nastanjenje.

Elena Kopsova je književna prevoditeljka iz Sankt Peterburga. Sa suprugom i dvoje dece nastanila se u Sopotu, beogradskoj opštini, od 2019. godine i imali su dozvolu za privremeni boravak.

Nakon četvorogodišnjeg boravka u Srbiji, u septembru 2023. podnela je zahtev za stalno nastanjenje. Kako je ranije ispričala za RSE, posle četiri meseca čekanja, obaveštena je da joj je zahtev odbijen, dozvola za boravak poništena i da mora da napusti zemlju.

Ona je u novom zahtevu za stalno nastanjenje navela da ne predstavlja nikakvu pretnju po bezbednost Srbije i njenih građana i da nije gonjena ni za jedno krivično delo.

Takođe je u zahtevu, koji je objavila na Fejsbuku, navela da njena deca pohađaju školu u Srbiji gde njena porodica poseduje nekretninu.

U saopštenju grupe "Branimo ruske porodice od proterivanja", član ove grupe Petar Nikitin naveo je da se nadaju da će državni organi ovog puta dozvoliti Eleni Koposovoj da se nastani u Srbiji, "gde je njen jedini dom."

Prema Zakonu o strancima "neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak".

Koposova je ranije za RSE navela da ne zna šta je razlog prvobitne odluke da predstavlja bezbednosni rizik, ali da pretpostavlja da je dovode u vezu sa aktivistom i jednim od osnivača Ruskog demokratskog društva Peterom Nikitinom, koji je bio inicijator javnog antiratnog pisma.

Još jedna ruska porodica živi u neizvesnosti u Srbiji.

Boravišna dozvola, pod obrazloženjem da su "bezbednosni rizik", uskraćena je porodici Tereh koja već pet godina živi u Srbiji.

'Ne možemo da živimo': Ruska porodica traži pravo na boravak u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Supružnici Irina i Sergej sa sinom Markom nastanili su se u Banji Koviljači 2019. godine, gde imaju i hotel.

Zahtev za stalno nastanjenje podneli su u avgustu 2023, ali je on odbijen.

Ta porodica je potom podnela žalbe protiv ovih rešenja, kao i zahteve za nove privremene boravke. I jedno i drugo je bilo odbijeno. Njihov slučaj je trenutno u Upravnom sudu.

Rusko demokratsko društvo organizovalo je protestnu šetnju 17. maja do Predsedništva i Vlade Srbije, gde su predali peticiju građana Srbije sa zahtevom da se zaustavi i preispita odluka kojom je porodica Tereh lišena boravišnih dozvola u Srbiji.

Mere protiv ruskih državljana počele su nakon što je tadašnji šef obaveštajne agencije Aleksandar Vulin stavljen na američku "crnu listu" 2023. zbog, pored ostalog, bliskosti sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ne odgovaraju na upite RSE u vezi sa izricanjem zabrana boravka ruskim državljanima.

XS
SM
MD
LG